ua en ru

Зустріч Блінкена і Лаврова завершилася: перші подробиці

Зустріч Блінкена і Лаврова завершилася: перші подробиці Фото: Ентоні Блінкен і Сергій Лавров (колаж РБК-Україна)

У Женеві (Швейцарія) завершилися переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. На ній обговорювалися так звані "гарантії безпеки" для РФ.

РБК-Україна стежить за новинами за підсумками зустрічі.

Головні заяви Блінкена

Дипломатія та діалог

Як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, американська сторона на переговорах у Женеві намагалася зрозуміти, чи має намір Росія через дипломатію знизити напруженість навколо України.

"Наше завдання було в тому, щоб дізнатися, чи готова РФ вибрати дипломатичний шлях та інші необхідні кроки, щоб деескалувати ситуацію навколо України та вирішити наші протиріччя через дипломатію та діалог... Дискусія з Лавровим була чесною та предметною", - зазначив держсекретар США.

США дадуть жорстку відповідь на будь-яку агресію Росії

За словами Блінкена, США дадуть жорстку відповідь на будь-яку агресію Росії щодо їхніх союзників. А перехід кордону України буде розцінено як нове вторгнення.

"Ми дали чітко зрозуміти: якщо будь-які збройні сили РФ перейдуть кордон з Україною, це буде розцінено як нове вторгнення. І Росія отримає швидку, жорстку, єдину відповідь від США та наших союзників та партнерів", - зазначив він.

Щодо майбутнього України немає простору для торгу

Щодо права українського народу самостійно визначати своє майбутнє, то західні партнери не бачать у цьому питанні простору для торгу з Росією.

"Я сказав Лаврову, що є певні принципи, які США, а також наші союзники та партнери зобов'язалися захищати: зокрема право українського народу самому визначати своє майбутнє. І тут немає простору для торгу", - заявив Блінкен.

США не вірять Росії на слово

Держсекретар США зазначив, що Росія стягнула достатньо сил для атаки на Україну з півдня, сходу та півночі.

"Російські офіційні особи багаторазово заявляли, що не мають намірів вторгатися до України. Але значення мають не слова, а дії, те, що є видимим (концентрація російських сил на кордоні з Україною, - ред)", - сказав Блінкен.

Про зустріч Байдена та Путіна

За словами Блінкена, президент США Джо Байден готовий до переговорів із своїм російським колегою Володимиром Путіним. Такий контакт можливий, якщо виникне потреба вирішувати "деякі питання" через особистий діалог.

"Є кілька ідей"

За словами Блінкена, США та Росія можуть зробити кілька кроків, щоб підвищити прозорість та зменшити ризики, посилити контроль за озброєннями, а також побудувати довіру.

"Я доніс до міністра Лаврова конкретні пункти, що викликають наше занепокоєння, щодо дій РФ, що підривають мир і безпеку, і не тільки в Україні, а й у Європі та світі в цілому. Я запропонував кілька ідей, як зменшити ризики та підвищити безпеку", - зазначив Блінкен.

Основні заяви Лаврова

США дадуть відповідь на вимоги Росії наступного тижня

За підсумками зустрічі, Лавров заявив, що зустріч завершилася домовленістю про те, що США представлять письмову відповідь на російські вимоги щодо "гарантій безпеки" наступного тижня.

"Росія ніколи погрожувала українському народу"

Лавров також прокоментував ситуацію з ескалацією на кордонах тим, що нібито Росія ніколи не загрожувала українському народу.

"(Президент України, - ред.) Зеленський заявив публічно, що якщо хтось почувається росіянином - нехай забирається в Росію. Тому хто комусь загрожує і в що загрози можуть вилитися - це велике питання", - заявив глава МЗС Росії.

Він також відповів на запитання CNN, чому загроза вторгнення Росії в Україну виникла саме зараз.

"Ви стверджуєте, що ми збираємося напасти на Україну, хоча ми багато разів говорили, що не збираємося. Ви питаєте чому зараз? А коли не нападати нам?", - зазначив Лавров.

Про визнання "ЛДНР"

Лавров нагадав, що в лютому 2015 року представники так званих Донецької та Луганської "народних республік" підписами під мінськими угодами фактично відмовилися від підсумків "референдумів" про незалежність.

"Референдум у Донецькій та Луганській областях серйозно обговорювався на зустрічі нормандського формату, де готувалися мінські домовленості. І нас просили лідери Франції та Німеччини, щоб ми переконали представників Донецька та Луганська підписатися під ними. Тобто, по суті, вони пішли назустріч "нормандській четвірці" і відкликали свої рішення про незалежність, розуміючи, що будуть "від А до Я" виконані мінські домовленості. Насамперед, надання особливого статусу цим територіям", - заявив російський міністр.

Нова зустріч з Блінкеном

Після того, як США нададуть свою відповідь на вимоги щодо "гарантій безпеки", планується новий контакт Лаврова та Блінкена. Щодо контактів на рівні президентів Джо Байдена та Володимира Путіна, то російський міністр закликав не забігати вперед.

Зустріч тривала півтори години

Як пишуть російські ЗМІ, зустріч Блінкена і Лаврова тривала півтори години, і це менше, ніж планувалося. Очікується, що глави дипвідомств проведуть роздільні прес-конференції за її підсумками.

Що було до зустрічі

Сьогодні перед початком переговорів Блінкен заявив, що Захід прихильний діалогу, але готовий до жорсткої відповіді на агресію проти України. У Женеві сторони мали знову обговорювати вимоги Росії щодо "гарантій безпеки".

У грудні 2021 року російський МЗС опублікував проекти договорів з США і НАТО про так звані "гарантії безпеки". Головним чином, Москва наполягає на відмові від вступу України до НАТО в довгостроковій перспективі.

Російсько-американські консультації з цих питань пройшли 10 січня в Женеві. Також минулого тижня, 12 січня, в Брюсселі пройшло засідання Ради Росія - НАТО, а 13 січня "гарантії безпеки" обговорювалися на нараді Постійної ради ОБСЄ у Відні.