ua en ru

Засідання Київради: мітинг опозиціонерів, добудова метро "Теремки" та розв'язки на Поштовій площі

Трохи більше трьох годин тривало сьогоднішнє засідання Київської міської ради. Її секретар Галина Герега закрила пленарне засідання близько 13:30.

Трохи більше трьох годин тривало сьогоднішнє засідання Київської міської ради. Її секретар Галина Герега закрила пленарне засідання близько 13:30.

Фотогалерея: "Засідання Київради 23 жовтня"

На порядок денний було винесено 210 питань. У сесійній залі Київради зареєструвалося 77 депутатів. У цілому, Київрада сьогодні розглянула 132 земельних питання.

А починалося все традиційно. Біля будівлі столичної мерії перебували автобуси МВС. Київрада була оточена за периметром співробітниками спецзагону "Беркут". Зазначимо, що будівлю по вул. Хрещатик, 36 з ранку оточили залізним парканом. Бійці спецпідрозділу знаходилися і в самій будівлі Київради, контролюючи входи до приміщення, коридори і сходи.

На опозиційний мітинг біля будівлі столичної мерії зібралися близько 500 осіб. Сюди ж, перед пленарним засіданням Верховної Ради, завітали і лідери "Батьківщини", "Удару" і "Свободи" Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.

Примітно, що, повернувшись на вул. Грушевського, 5, опозиційні парламентарії так і не змогли переконати "регіоналів" проголосувати за проведення виборів у Києві.

Ще одним трендом Київради останнім часом стала посилена охорона будівлі і проблеми із входом, що виникають в окремих слуг народу. Із цього приводу опозиція зажадала звіту глави МВС Віталія Захарченка в Раді про протидію депутатам під Київрадою.

Так, за словами депутата Київради від "Удару" Олексія Давиденка, жоден опозиційний депутат ВР та Київради до 13:00 не зміг потрапити до будівлі мерії. Втім, раніше голова фракції Партії регіонів у Київраді Олексій Омельяненко поскаржився на те, що опозиційних депутатів Київради сьогодні немає в залі засідань. "Особисто мені ніхто не заважав потрапити до зали засідань", - зазначив він.

Чи не основним рішенням Київради стало внесення змін до столичного бюджету і програми соціально-економічного розвитку. Згідно із прийнятими змінами, передбачається додатково виділити 70 млн грн на будівництво станції метро "Теремки" та реконструкцію транспортної розв'язки на Поштовій площі.

Також Київрада прийняла рішення розробити інтегрований план розвитку транспортної інфраструктури Києва. Попередній такий документ розроблявся при розрахунку 150 авто на тисячу жителів Києва, але вже сьогодні існує ситуація, коли є 350 авто на тисячу жителів.

Крім цього, Київрада затвердила міську цільову програму інформатизації Києва на 2013-2015 рр. на суму 195,8 млн грн. Програмою передбачається будівництво мультисервісної інформаційно-комунікаційної інфраструктури в м. Київ, модернізація і розширення інформаційної довідки міського call-центру, будівництво wi-fi у Київському метрополітені тощо.

Також Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою для передачі 12 тис. га Біличанського лісу "Святошинському лісопарковому господарству".

"Мова йде про ділянки площею 5582,11 га у Святошинському районі та 6050,07 га в Оболонському районі. Рішення прийнято з метою оформити право користування землею за комунальним підприємством, щоб уникнути надалі домагань на ці землі селищними та районними радами. Ви пам'ятаєте, що Київрада давно воює з Коцюбинською сільрадою та Ірпінською міською радою за землі Біличанського лісу, які вони хочуть віддати під забудову. Оформивши ці землі, ми забезпечимо збереження зелених насаджень столиці", - сказала секретар Київради Галина Герега.

Коли відбудеться наступне пленарне засідання XII сесії Київради VI скликання, наразі не повідомляється.