ua en ru

Готують провокацію? Шойгу вже розповідає про "брудну бомбу" міністрам Туреччини та Франції

Готують провокацію? Шойгу вже розповідає про "брудну бомбу" міністрам Туреччини та Франції Фото: міністр оборони Росії Сергій Шойгу (facebook com mod mil rus)

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу в неділю, 23 жовтня, провів телефонні розмови з колегами з Франції та Туреччини, яким розповів про "провокації" України, які нібито готуються, з використанням якоїсь "брудної бомби".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Медузу".

Зокрема, за даними видання, Шойгу "сьогодні телефонує своїм колегам у всьому світі, щоб повідомити про цю новину".

"Раніше він поговорив з міністром оборони Франції (Себастьяном Лекорню, - ред.). Тепер - Турції (Хулусі Акаром, - ред.)", - йдеться у повідомленні в Telegram видання.

Оновлено. За даними росЗМІ, російський міністр оборони Сергій Шойгу провів телефонну розмову і з британським міністром оборони Беном Уоллесом. Йому він теж встиг поскаржитися на "провокацію", що нібито готується Україною, з так званою "брудною бомбою". Це вже третій міністр поспіль, з яким Шойгу розмовляє сьогодні на цю тему.

"Брудна бомба": що це?

"Брудна бомба" - радіологічна зброя, що поєднує в собі радіоактивний матеріал зі звичайною вибухівкою. Метою зброї є забруднення території навколо зони вибуху радіоактивним матеріалом, в першу чергу для ускладнення перебування в цій зоні людей. Ядерна зброя на відміну від "брудної бомби", виділяючи ядерну енергію створює ефект вибуху, який значно перевищує руйнування та завдану шкоду навколишньому середовищу, ніж ті руйнування та шкоду, які можна досягти за допомогою звичайних вибухових речовин. Тож плутати їх не треба.

Вкид пропагандистів РФ про "брудну бомбу"

Вранці 23 жовтня РИА Новости, посилаючись на "джерела, що заслуговують на довіру, в різних країнах - у тому числі в Україні", написало, що Київ нібито планує (заради провокації) підірвати ядерну бомбу - і звинуватити в цьому Росію. Більш того, так звана "брудна бомба" вже практично готова.

Пропагандисти запевняють, що "одночасно з цим за дорученням Володимира Зеленського співробітники Офісу президента України з його близького оточення здійснюють негласні контакти з представниками Великобританії щодо можливої ​​передачі київській владі компонентів ядерної зброї".

За даними РИА Новости, у разі "ядерного інциденту" Москва втратить підтримку багатьох своїх ключових партнерів, а "Захід знову спробує порушити питання про позбавлення Росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН".