Великий піст 2019: меню по днях
Повний календар харчування Великого посту по днях тижня
Великий піст 2019 триватиме 48 днів. До самого Великодня в їжу заборонено вживати м'ясо, молоко, яйця і страви з цих продуктів. Також з 11 березня до 28 квітня, ті хто поститься, дотримуються особливих правил харчування в різні дні тижня і свята.
Детальне меню Великого посту по днях, дозволені продукти і календар харчування - в матеріалі Styler.
Заборонені та дозволені продукти на час Посту
Основу раціону кожного дня з семи тижнів посту повинні складати страви рослинного походження: каші, макаронні вироби, бобові, всі овочі, гриби, фрукти, ягоди, горіхи, мед.
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Список заборонених продуктів включає:
- всі види м'яса, ковбасні вироби, сало;
- яйця;
- молоко, сир, вершкове масло, кисломолочні продукти;
- здоба, печиво, торти, тістечка і інша випічка, приготовлена з додаванням яєць і молока.
- цукерки і шоколад з тваринними жирами і молочними продуктами в складі.
- алкогольні напої.
Великодній піст є найсуворішим з усіх в церковному календарі - його правила забороняють вживати навіть рибу (за винятком свят Благовіщення та Вербної неділі). Також в деякі дні Великого посту слід повністю відмовитися від їжі.
Календар харчування Великого посту 2019
Період говіння перед Воскресінням Христовим ділиться на дві частини: 40 діб - в пам'ять про сорокаденний піст Сина Божого в пустелі, і Страсна Седмиця - про останні дні життя Христа на Землі.
Найсуворіші правила і заборони в раціоні припадають на перші дні Посту і тиждень перед Великоднем.
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Меню Великого посту на 1 тиждень:
- 11 березня: рекомендується відмовитися від їжі.
- 12 березня - 15 березня: їжа без термообробки і масла.
- 16 березня - 17 березня: гарячі страви з рослинним маслом (на пару, в духовці, на грилі).
Меню Великого посту на 2 тиждень:
- 18, 20, 22 березня - дні сухоядіння (страви без масла і термообробки);
- 19, 21 березня - гаряча їжа без додавання рослинного масла;
- 23, 24 березня - страви з маслом.
Меню Великого посту на 3 тиждень:
- 25, 27, 29 березня - сухоядіння;
- 26, 28 березня - гарячі страви без рослинного жиру;
- 30, 30 березня - гарячі страви з маслом.
Меню Великого посту на 4 тиждень:
- 1, 3, 5 квітня - їжа без термообробки і масла;
- 2, 4 квітня - гарячі страви без олії;
- 6 квітня - гарячі страви з маслом;
- 7 квітня (Благовіщення Пресвятої Богородиці) - гарячі страви з олією, риба, трохи вина.
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Меню Посту для 5 тижня:
- 8, 10, 12 квітня - дні сухоядіння;
- 9, 11 квітня - дні, коли дозволена термообробка продуктів, масло додавати не можна.
- 13, 14 квітня - гарячі страви з рослинним маслом.
Меню Великого посту на 6 тиждень:
- 15, 17, 19 квітня - сира їжа, без масла;
- 16, 18 квітня - гаряча їжа без олії;
- 20 квітня (Лазарева субота) - гарячі страви з маслом, дозволена рибна ікра;
- 21 квітня (Вербна неділя) - в раціон можна додати рибу і трохи вина.
Меню на Страсну седмицю:
- 22, 24 квітня - сухоядіння;
- 23, 25 квітня - гарячі страви без олії;
- 26 квітня (Страсна п'ятниця) - рекомендується повністю відмовитися від їжі;
- 27 квітня - гаряча їжа з рослинним маслом.
- 28 квітня - Великдень. З цього дня обмеження Великого посту знімаються.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про відмінності Великого посту у православних і греко-католиків.