ua en ru

Великий піст 2019: меню по днях

Великий піст 2019: меню по днях Фото: Пісне харчування (pixabay.com)

Повний календар харчування Великого посту по днях тижня

Великий піст 2019 триватиме 48 днів. До самого Великодня в їжу заборонено вживати м'ясо, молоко, яйця і страви з цих продуктів. Також з 11 березня до 28 квітня, ті хто поститься, дотримуються особливих правил харчування в різні дні тижня і свята.

Детальне меню Великого посту по днях, дозволені продукти і календар харчування - в матеріалі Styler.

Заборонені та дозволені продукти на час Посту

Основу раціону кожного дня з семи тижнів посту повинні складати страви рослинного походження: каші, макаронні вироби, бобові, всі овочі, гриби, фрукти, ягоди, горіхи, мед.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото (pixabay.com)

Список заборонених продуктів включає:

  • всі види м'яса, ковбасні вироби, сало;
  • яйця;
  • молоко, сир, вершкове масло, кисломолочні продукти;
  • здоба, печиво, торти, тістечка і інша випічка, приготовлена ​​з додаванням яєць і молока.
  • цукерки і шоколад з тваринними жирами і молочними продуктами в складі.
  • алкогольні напої.

Великодній піст є найсуворішим з усіх в церковному календарі - його правила забороняють вживати навіть рибу (за винятком свят Благовіщення та Вербної неділі). Також в деякі дні Великого посту слід повністю відмовитися від їжі.

Календар харчування Великого посту 2019

Період говіння перед Воскресінням Христовим ділиться на дві частини: 40 діб - в пам'ять про сорокаденний піст Сина Божого в пустелі, і Страсна Седмиця - про останні дні життя Христа на Землі.

Найсуворіші правила і заборони в раціоні припадають на перші дні Посту і тиждень перед Великоднем.

Ілюстративне фотоІлюстративне фото (pixabay.com)

Меню Великого посту на 1 тиждень:

  • 11 березня: рекомендується відмовитися від їжі.
  • 12 березня - 15 березня: їжа без термообробки і масла.
  • 16 березня - 17 березня: гарячі страви з рослинним маслом (на пару, в духовці, на грилі).

Меню Великого посту на 2 тиждень:

  • 18, 20, 22 березня - дні сухоядіння (страви без масла і термообробки);
  • 19, 21 березня - гаряча їжа без додавання рослинного масла;
  • 23, 24 березня - страви з маслом.

Меню Великого посту на 3 тиждень:

  • 25, 27, 29 березня - сухоядіння;
  • 26, 28 березня - гарячі страви без рослинного жиру;
  • 30, 30 березня - гарячі страви з маслом.

Меню Великого посту на 4 тиждень:

  • 1, 3, 5 квітня - їжа без термообробки і масла;
  • 2, 4 квітня - гарячі страви без олії;
  • 6 квітня - гарячі страви з маслом;
  • 7 квітня (Благовіщення Пресвятої Богородиці) - гарячі страви з олією, риба, трохи вина.

Ілюстративне фотоІлюстративне фото (pixabay.com)

Меню Посту для 5 тижня:

  • 8, 10, 12 квітня - дні сухоядіння;
  • 9, 11 квітня - дні, коли дозволена термообробка продуктів, масло додавати не можна.
  • 13, 14 квітня - гарячі страви з рослинним маслом.

Меню Великого посту на 6 тиждень:

  • 15, 17, 19 квітня - сира їжа, без масла;
  • 16, 18 квітня - гаряча їжа без олії;
  • 20 квітня (Лазарева субота) - гарячі страви з маслом, дозволена рибна ікра;
  • 21 квітня (Вербна неділя) - в раціон можна додати рибу і трохи вина.

Меню на Страсну седмицю:

  • 22, 24 квітня - сухоядіння;
  • 23, 25 квітня - гарячі страви без олії;
  • 26 квітня (Страсна п'ятниця) - рекомендується повністю відмовитися від їжі;
  • 27 квітня - гаряча їжа з рослинним маслом.
  • 28 квітня - Великдень. З цього дня обмеження Великого посту знімаються.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про відмінності Великого посту у православних і греко-католиків.

До речі, в ПЦУ висловили несподівану думку з приводу відмови від вживання м'ясних продуктів під час Великоднього посту.