ua en ru

Стало відомо, на якій олії найкорисніше смажити м'ясо, а на якому яйця

Стало відомо, на якій олії найкорисніше смажити м'ясо, а на якому яйця Колаж РБК-Україна: яку олію краще використовувати для смаження

Часто на кухнях найбільш ходовою олією є соняшникова, яку використовують для смаження різних продуктів "за замовчуванням". Але насправді вона вважається однією з найшкідливіших для здоров'я з усіх інших рослинних олій, оскільки містить багато жирів Омега-6.

Яку олію краще використовувати для обсмажування і приготування тих чи інших страв - читайте в матеріалі нижче.

Популярність соняшникової олії серед господинь пояснюється дешевизною і нейтральним смаком, тривалим терміном зберігання, "стійкістю" до високих температур під час приготування їжі на плиті.

Але якщо в пріоритеті - турбота про здоров'я організму, то рекомендується підібрати альтернативний варіант.

Для смаження найкраще підходять такі олії:

  • оливкова,
  • кокосова.
  • рапсова (олія каноли)
  • кокосова,
  • топлене вершкове масло,
  • олія авокадо (за складом жирних кислот схожа з оливковою, але за ціною - значно дорожче).

На якій олії - що смажити

Вибір олії залежить перш за все від страви, яке ви готуєте.

  • Яєчню або омлет краще смажити на вершковому маслі - через нетривалий нагрів на сковороді. До того ж таке масло містить важливі вітаміни А і Е.
  • Для м'яса відмінно підходить рапсова й оливкова олії - знову ж через температуру нагрівання, і вмісту омега-9 жирних кислот. Яловичий стейк - на оливковій, для курячої грудки ідеально підійде рисова і кокосова олії, для котлет - рафінована оливкова або олія каноли. Додамо, що ковбасу, шинку і бекон краще взагалі не смажити (на будь-якій олії), оскільки у них при нагріванні підвищується кількість шкідливих для організму трансжирів.
  • Для смаження картоплі рекомендують використовувати рафіновану рослинну олію з високим вмістом насичених жирних кислот (рисова, пальмова, олія каноли).
  • Для обсмажування кабачків і баклажанів теж краще віддати перевагу ріпаковій олії або рисовій.
  • Для грінок і обсмажування хліба відмінно підходить оливкова олія. Аналогічно і для макаронів чи пельменів.
  • Для приготування млинців радять використовувати топлене вершкове масло, яке не дасть пригоріти, і збереже м'який вершковий смак.
  • Для приготування смаженої риби радять використовувати рафіновану оливкову олію, що дозволяє мінімізувати ризик формування токсинів, які утворюються під час термообробки.