ua en ru

Названий найкорисніший осінній суп: готується швидко і легко!

Названий найкорисніший осінній суп: готується швидко і легко! Фото: як приготувати найкорисніший осінній суп (freepik.com)

Найкориснішим супом дієтологи та медики називають сочевичний. Для рецепта використовують сочевицю: коричневу, червону, жовту, зелену або чорну. Цей суп є основною першою стравою в багатьох країнах Європи, Латинської Америки та на Близькому Сході.

Чому цей суп настільки корисний і як його приготувати за 30 хвилин – читайте в матеріалі нижче.

Сочевиця була виявлена в Греції понад 10 тисяч років тому. Суп з сочевиці згадується навіть в Біблії. Ісав готовий був відмовитися від свого первородства за горщик ароматного супу з червоної сочевиці, який приготував його брат Яків.

Суп з сочевиці вважається дуже поживним, в ньому велика кількість білка, харчових волокон, заліза і калію. Також в ньому міститься не менше 12 амінокислот і клітковина. Варять сочевичний суп як на основі м'ясного бульйону, так і на овочевому.

Як приготувати сочевичний суп

Інгредієнт:

  • Сочевиця 200 г
  • Картопля 2 шт.
  • Зелена цибуля
  • Морква 1 шт.
  • Лимон 1 шт.
  • Вершкове масло
  • Сіль і спеції

Спосіб приготування:

Сочевицю на ніч перед приготуванням бажано замочити. Можна замочити вранці, щоб приготувати в обід – не менше 4-5 годин.

Потім сочевицю потрібно відварити на середньому і слабкому вогні протягом години. Поки вариться сочевиця, миємо й чистимо картоплю і моркву.

Цибулю дрібно нарізаємо і злегка обсмажуємо.

Додаємо до сочевиці нарізану картоплю, доливаємо воду. Потім відправляємо туди моркву і цибулю.

Солимо, накриваємо кришкою і варимо близько 15-20 хвилин, до готовності всіх овочів на слабкому вогні.

Після цього додаємо трохи бульйону, вершкове масло і сік лимона і робимо пюре. Густоту можна регулювати за допомогою бульйону.

Рецепт сочевичного супу-пюре від Євгена Клопотенка

Інгредієнт:

  • Сочевиця 100 г
  • Цибуля-порей 40 г
  • Морква 50 г
  • Лимонний сік 1 ч. л.
  • Томатний сік 150 мл
  • Вода 500 мл
  • Часник
  • Кінза
  • Перець Чилі
  • Паприка
  • Соняшникова олія 1 ст. ложка

Спосіб приготування:

Дрібно наріжте цибулю, моркву, перець чилі та часник. Обсмажте овочі в сотейнику, поки цибуля не стане м'яким.

Додайте сочевицю та обсмажте ще одну хвилину. Додайте сік і воду, доведіть до кипіння і варіть ще 15-20 хвилин (до готовності сочевиці).

Коли все звариться, перебийте суп блендером до однорідного стану, додайте сіль, сік лимона, паприку, кінзу і перемішайте.

Рецепт сочевичного супу від Євгена Клопотенка