ua ru

Кутя-дзьобанка з особливої крупи за старовинним рецептом берегині української кухні

Кутя-дзьобанка з особливої крупи за старовинним рецептом берегині української кухні Фото: як приготувати кутю за старовинним рецептом (pixabay)

Кутя - одна з найдавніших святкових страв українців, яка дійшла до наших часів. В її складі - прості продукти, а смак - надзвичайно насичений і неповторний. Традиційну страву колись називали "дзьобанкою", або "коловатнею".

Унікальний рецепт можна знайти в книзі берегині української кухні Дарії Цвєк "На добрий вечір: Святкові рецепти", 1993 року випуску.

Кулінарка радить взяти за основу особливу - "піхану" пшеницю. Нині таку можна купити в магазині вже готову, а можна зробити самим з цілих зерен.

Інгредієнти для куті:

  • 0,5 л пшениці,
  • 1 склянка маку,
  • 200 г цукру,
  • 1 ст. л. меду,
  • 100 г посічених горіхів,
  • 100 г родзинок.

Як зробити "піхану" пшеницю

"Піхана" пшениця - це пропарене гарячою водою зерно, просушене, перебране і м’яко облущене в ступі чи в макітрі. Обережно просіяне, воно без полови має таку собі луску - пір’я.

В книзі кулінарка радить відібрати найкраще зерно пшениці, посушити, спарити гарячою водою.

"Колись піхали в ступі, тепер втирають в макітрі. Обережно, щоб не потовкти зерна і просіяти від полови", - пише Дарія Цвєк.

Покрокове приготування куті

Промийте "піхану" пшеницю в кількох водах, залийте гарячою водою і варіть на легкому вогні 2-3 години до готовності.

Під час варіння пшеницю не треба солити і варять її без жиру на легкому вогні. Якщо вода википає, треба підливати кип'яток.

Запарений мак увітріть в макітрі без води і цукру на однорідну масу. Зварену пшеницю вимішайте з маком, додайте за смаком цукру, мед, доводячи кутю до бажаної густоти.

Додайте посічені горіхи, помиті родзинки. Можна додати 1-2 ложки вишневого варення.

Кутя-дзьобанка з особливої крупи за старовинним рецептом берегині української кухні

Скріншот кулінарної книги

Хто така Дарія Цвєк

Дарія Яківна Цвєк (1909-2004) - авторка низки популярних книг з рецептами, серед яких "Солодке печиво", "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім'ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір", "Дітям і батькам".

Її книги ставали бестселерами - всього було продано понад 5 млн примірників, вони здобували престижні нагороди премії "Книга року".