Які спеції найчастіше підробляють: будьте обережні при покупці
Хороші якісні спеції коштують досить дорого. Тому виробники мелених спецій часто використовують різні добавки, щоб здешевити товар. Фальсифікат можна зустріти на прилавках часто і зазвичай підробляють вже мелені спеції.
Які спеції найчастіше підробляють і як визначити справжню приправу – читайте в матеріалі нижче.
Самий чітка ознака підроблених спецій - яскравість. Чим яскравіше виглядають спеції, тим більше ймовірності, що там є канцерогени та барвники.
Які спеції найчастіше підробляють
Шафран
Це спеція найдорожча, її виготовляють в Ірані, і приблизна ціна виготовлення становить близько 10 тисяч доларів за один кілограм. Щоб здешевити, виробники змішують шафран з маком, сафлором, гвоздикою, листям календули та обробляють барвниками. У деяких випадках до складу може потрапити барвник з канцерогеном.
Кориця
Цю спецію роблять з кори Cinnamomum verum. Але часто для підробки використовують схоже дерево - Cinnamomum cassia. Виготовляють корицю в основному на Шрі-Ланці. У фальсифікат можуть додавати кавове лушпиння, картопляне або пшеничне борошно. Іноді шахраї перед помелом можуть повністю витягнути ефірні олії кориці, а після цього роблять помел.
Куркума
До складу підробленої куркуми потрапляє крохмаль, рисове борошно, крейда і жовта глина. Всі ці речовини обробляються спеціальними барвниками, небезпечними для здоров'я.
Чилі
Фальсифікований чілі може містити цегляний пил, пісок і навіть сміття. Іноді незрілі зелені перці спеціально обробляють різними речовинами для того, щоб вони швидше почервоніли.
Ваніль
Справжній аромат ванілі сильно відрізняється від аромату ваніліну. Ванілін - хімічна сполука, яка тільки лише нагадує прикус і запах справжньої ванілі. Виробники змішують в певній пропорції хороші спеції з тими, у яких вже закінчився термін дії.
Якщо у вас є така можливість, то перед покупкою уважно вивчіть спеції. Звертайте увагу на їх колір, консистенцію, запах. І віддавайте перевагу спеціям, які не пройшли помел.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що лікар назвав несподіваний продукт від головного болю.
А також розповідали секрети шеф-кухарів, які розкривають тільки в кулінарних школах.