Експерти назвали найшкідливішу рибу: її краще не їсти
Фахівці повідомили, яку рибу найкраще виключити з раціону
Риба є одним з улюблених страв багатьох українців, але не вся вона корисна. Деякі види є дуже шкідливими для здоров'я.
Це пов'язано з тим, що деякі з морських мешканців накопичують ртуть у формі високотоксичного органічної сполуки - метилртуті. Вона утворюється в результаті метаболізму водних мікроорганізмів, а потім її поглинають водорості. Риба поїдає ці водорості, в результаті чого накопичує шкідливі сполуки у своїй жирової тканини.
Найвища концентрація ртуті міститься в королівській скумбрії, більшоглазому тунці, акули і риби-меч. Від цих видів риб фахівці рекомендують відмовитися зовсім. Про це пише Neva Today.
Також експерти рекомендують скоротити вживання до одного разу в тиждень форелі, дорадо, сібаса і карпа.
А такі види риб як річкова форель, лосось, морський окунь, оселедець, креветки, краби, устриці і анчоуси можна їсти, не побоюючись за здоров'я, кілька разів в тиждень.
Найбільш чутливими до впливу ртуті є вагітні жінки, а також маленькі діти, оскільки ртуть може чинити несприятливий вплив на мозок і нервову систему дитини навіть під час внутрішньоутробного розвитку. Причому неврологічні захворювання, спровоковані отруєнням ртуттю, здатні проявлятися через роки.
Як ми раніше писали, у Чернівцях повінь допомогло чоловікові зловити гігантську рибу.