ua en ru

Зловживання адмінресурсом є найпоширенішим порушенням виборчої кампанії в Україні, - ENEMO

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO представила свій перший звіт про хід виборчої кампанії в Україні. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Проміжний звіт ENEMO, представлений на прес-конференції керівництвом місії, відноситься до періоду з 5 серпня по 9 вересня.

Спостерігачі виявили численні факти використання адмінресурсу, назвали неправильним процес формування окружних виборчкомів і розкритикували обмеження мовлення опозиційних ЗМІ. Експерти прогнозують, що підсумковий висновок ENEMO про вибори в Україні може бути критичним.

"Всі висновки грунтуються на спостереженнях та інтерв'ю з учасниками виборів. Спостерігачі перевіряли твердження, почуті від опитаних", - заявила заступник глави місії Майя Мілікіч.

При підготовці звіту спостерігачі ENEMO сконцентрувалися на констатації окремих порушень. Найпоширеніше з них - зловживання адміністративним ресурсом, наголошується в документі: "Деякі незалежні та опозиційні кандидати скаржаться на те, що їх залякують податкові інспекції. А громадські проекти, які фінансуються (з бюджету), представлені як особисті досягнення кандидата або ініціатива партії". За даними спостерігачів, адмінресурс найактивніше використовували під час святкування Дня незалежності 24 серпня і початку навчального року 1 вересня. Причому мали місце порушення з боку як влади, так і опозиції, відзначають в ENEMO.

"У Львові представники партії "Свобода" поширювали шкільні щоденники з партійною символікою та ксенофобськими гаслами", - сказано в документі. Початок навчального року став приводом для агітації місцевих чиновників, які в "більшості випадків є висуванцями від Партії регіонів". Так, спостерігачі звернули увагу, що кандидати в народні депутати вручали школам автобуси, шкільну форму, комп'ютери або підручники.

Читайте також: ЦВК винесла попередження кандидату в нардепи Жванії

Другий істотний недолік виборчого процесу, на думку ENEMO, стосується формування дільничних виборчкомів. Відповідно до закону "Про вибори народних депутатів", кожна з п'яти партій, фракції яких зареєстровані в Раді, отримала право делегувати в окружні виборчі комісії по одному представнику. Розподіл решти квот у комісіях проходило шляхом жеребкування, за підсумками якої "так звані технічні партії отримали можливість представництва в комісіях по всій країні".

Реєстрації кандидатів у депутати присвячена окрема глава звіту. У ENEMO констатували, що ЦВК зареєструвала 5,7 тис. кандидатів, а відмовив 441, більшість яких - самовисуванці: "Закон передбачає, що помилки і неточності в документах можуть бути виправлені і не повинні бути причиною відмови в реєстрації, але у кандидатів не завжди був час на їх виправлення ".

Крім того, в ENEMO відзначили обмеження мовлення ЗМІ. Спостерігачі згадали про вилучення з пакетів мовлення кабельних операторів телеканалу ТВі, яке спровокувалося акціями протесту по Україні.

Читайте також: У Києві пройшов мітинг на підтримку телеканалу ТВі

Глава місії ENEMO в Україні Пітер Новотні пообіцяв журналістам, що свої висновки місія оприлюднить після виборів.

"Спостереження показує, що найбільше порушень - в одномандатних округах. На минулих парламентських виборах, що проходили за пропорційною системою, порушень зазначалося менше, а склад виборчкомів був більш збалансованим", - резюмував він, відповідаючи на запитання видання.

Член Центрвиборчкому Олександр Чупахін заявив виданню, що комісія розглядає "тільки конкретні факти порушень".

"Сумніваюся, що ЦВК буде приймати якісь рішення на підставі узагальнених висновків. Все буде залежати від того, яку інформацію нам нададуть спостерігачі", - зазначив Чупахін.

"У ENEMO подивляться, як до їхніх порад прислухаються учасники виборчого процесу. Я б не назвав думку місії критичною, але скепсис щодо ходу кампанії у них точно є - і він відіб'ється на остаточному звіті", - заявив виданню голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Відзначимо, ENEMO складається з 22 неурядових організацій, що здійснюють спостереження за виборами в 17 країнах Центральної та Східної Європи, а також Центральної Азії. Спостереження за виборами в Україні проводиться за фінансової підтримки США і низки країн Європи.