ua en ru

У Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходів

У Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходів Фото: в Україні ліквідовано могильник радіоактивних відходів

В Україні з часів СРСР залишилися декілька "історичних" сховищ, які містять радіоактивні відходи

У Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходів. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної інспекції ядерного регулювання України.

Повідомляється, що в Україні є декілька "історичних" об’єктів (сховищ), які містять радіоактивні відходи (РАВ), утворені в результаті військових програм колишнього СРСР. Наразі проводиться робота з їх переведення у екологічно безпечний стан. Така робота передбачена "Загальнодержавною цільовою екологічною програмою поводження з радіоактивними відходами".

Крім того, в рамках такої роботи, Кабінет міністрів України уклав угоду з Організацією НАТО з підтримки із поводження з радіоактивними відходами, пілотним проектом якої стало вилучення радіоактивних відходів із сховища "Вакуленчук" у Житомирській області і рекультивація території.

Підприємством ТОВ "НТ-Інжиніринг", визначеного виконавцем робіт проведені роботи з вилучення зі сховища радіоактивних відходів у вигляді відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання і їх перевезення.

"Також, виконані роботи з вилучення та фрагментації твердих РАВ у вигляді залізобетонних конструкцій сховища, переведення рідких РАВ, відкачаних зі сховища, у твердий стан шляхом їх цементування, передачі цих РАВ на захоронення...Держатомрегулюванням, також, було розглянуте та погоджене технічне рішення щодо поводження з рідким середовищем, виявленим у звільненому від РАВ тілі сховища "Вакуленчук", представлене ліцензіатом, відповідно до умов виданої ліцензії", - йдеться у повідомленні.

У Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходівУ Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходівУ Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходівУ Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходівУ Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходівУ Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходів

Фото: у Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходів

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після того, як четвертий реактор у Чорнобилі накрили новим саркофагом, стало відомо, скільки часу люди не зможуть жити в цій зоні. За прогнозами, це 24 тисячі років.