ua en ru

Захист Седлецької спробує оскаржити дії судді в скандалі за участю ГПУ

Захист Седлецької спробує оскаржити дії судді в скандалі за участю ГПУ Фото: Наталія Седлецька (facebook.com/hromadskeua)

Саме рішення про доступ до телефону Седлецької оскаржити не вдасться

Захист главреда і ведучої програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької спробує оскаржити дії судді, який надав Генпрокуратурі доступ до її телефону. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Смартфон для прокурора: як ГПУ опинилася в центрі міжнародного скандалу".

Як повідомив адвокат "Радіо Свобода" Анатолій Попов, захист Седлецької має намір з'ясувати, як їм довести неправомірні дії слідчого та слідчого судді. Однак саме судове рішення про доступ до телефонів журналістів, згідно з кримінально-процесуальним кодексом, оскаржити не вдасться.

Він також назвав аргументи прокуратури надуманими.

"У слідства є заява, по якій і було відкрито кримінальну справу, і там чітко вказано, що зустріч з (директором НАБУ, - ред.) Ситником відбулася влітку 2017 року, нічиї телефони вивчати не потрібно. Тому клопотання про отримання доступу до телефону за період з літа 2016 року по листопад 2017 року, очевидно, нелегітимно, це просто надуманий привід", - заявив юрист.

Попов додав, що дані геолокації не дозволяють встановити точне місце розташування людини, а лише приблизний напрямок її переміщень.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що суд надав ГПУ доступ до інформації з телефону Седлецької за 1,5 року.

Це рішення спровокувало міжнародний скандал, а Єврокомісія, зокрема, заявила, що стурбована ситуацією навколо Седлецької.