ua en ru

Суд надав ГПУ доступ до інформації з телефону главреда "Схем" Седлецької за 1,5 року

Суд надав ГПУ доступ до інформації з телефону главреда "Схем" Седлецької за 1,5 року Фото: Наталія Седлецька (facebook.com/1tvua)

Седлецька проходить свідком у справі про можливе розголошенні держтаємниці і даних досудового розслідування директором НАБУ

Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації з телефону керівника програми журналістських розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької протягом 17 місяців. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Повідомляється, що 27 серпня Печерський районний суд на вимогу Генеральної прокуратури дав дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону Седлецької. Зокрема, в постанові йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016 року по листопад 2017 і до місцезнаходження її телефону протягом 17 місяців.

Як зазначає "Радіо Свобода", за цей час редакція "Схем" проводила ряд розслідувань про українських чиновників, включаючи діяльність генерального прокурора України Юрія Луценка.

Як відомо, Седлецька разом з іншими журналістами проходить свідком у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. За даними слідства, зустріч відбулася в травні 2017 року, тоді як слідчі отримали доступ до приватної інформації журналістки протягом 17 місяців.

Зараз адвокати готують скаргу керівництву прокуратури про перевищення слідчим меж допустимого втручання у права особи на приватне життя та захист джерел інформації журналіста, а також будуть скаржитись у Вищу раду правосуддя на суддю Печерського суду міста Києва В'ячеслава Підпалого за допущені порушення при розгляді справи і винесенні необгрунтованого рішення".

У свою чергу редакція "Схем" заявила, що "ми сприймаємо це не тільки як грубе втручання у приватне життя громадянина України. Це - тиск на незалежного журналіста". Крім того, передбачається, що розслідування ГПУ і таке рішення суду здійснюється з метою психологічного тиску і подальшого перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Відзначимо, що команда Bihus.Info "підтримує колег-журналістів і виступає проти тиску на Наталю Седлецьку. Адже такі дії правоохоронців - це не тільки грубе втручання в приватне життя громадянина України, це - тиск на незалежного журналіста".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" біля терміналу аеропорту "Київ" вчинили напад люди в масках і балаклавах, які "охороняють прильоти і вильоти Віктора Медведчука". Пізніше стало відомо, що за фактом перешкоджання роботі на журналістів "Схем" в столичному аеропорту "Київ" порушено кримінальну справу.