ua en ru

Єврокомісія занепокоєна ситуацією щодо головреда програми "Схеми" Седлецької

Єврокомісія занепокоєна ситуацією щодо головреда програми "Схеми" Седлецької Фото: Наталія Седлецька (facebook.com/1tvua)

Ситуація з Седлецькою викликає у Єврокомісії серйозні питання

У Європейській комісії прокоментували ситуацію, яка склалась в Україні довкола головного редактора програми журналістських розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької. Про це повідомив із Брюсселю кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у своєму Twitter.

Зокрема, йдеться про рішення надати Генеральній прокуратурі України доступ до дзвінків та СМС з мобільного номера журналіста за останні 1,5 року.

"Рішення Печерського районного суду України про надання Генеральному прокуророві доступу до мобільного телефону міжнародно визнаного журналіста-розслідувача Наталії Седлецької з її повідомленнями та геолокацією викликає дуже серйозні питання", - процитував кореспондент заяву Єврокомісії.

Єврокомісія занепокоєна ситуацією щодо головреда програми "Схеми" Седлецької

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва надав ГПУ доступ до інформації з телефона Седлецької, зокрема до повідомлень та геоданних. Таке рішення суду розкритикували редакція "Схем", команда Bihus.Info, а також Transparency International Україна.

У свою чергу, у ГПУ заявили, що телефон главреда "Схем" Седлецької прослуховуватися не буде. Крім того, у Генпрокуратурі додали, що таке рішення суду обумовлено необхідністю встановлення часу, дати та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ Артемом Ситником.

Зазначимо, що 5 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко підтвердив, що Генпрокуратура отримала доступ до телефонів главреда "Схем" Наталії Седлецької, а також журналіста журналу "Новое время" Христини Бердинських.