ua en ru

Засідання комісії Україна-НАТО можуть відновити у червні

Засідання комісії Україна-НАТО можуть відновити у червні Фото: Ураїна продовжує співпрацю з НАТО (president.gov.ua)

Зустріч Україна-НАТО Порошенко може запропонувати на рівні глав держав

Засідання комісії Україна-НАТО, яке Угорщина заблокувала через мовне питання закону про освіту, можуть відновити в червні. Про це повідомив глава місії України при НАТО Вадим Пристайко, передає "UA:Перший".

"Ми запропонували Угорщині це питання винести за межі НАТО та обговорювати його напряму між нашими країнами. Нагадаю, що ми вже владнали подібні розбіжності із Польщею і майже домовилися із Румунією. Це саме ми пропонуємо і Угорщині. Більше того - ми врахували висновки Венеційської комісії у нашій річній національні програмі та внесли їх в документ", - зазначив Пристайко.

За його словами, у квітні на зустріч міністрів закордонних справ НАТО може поїхати голова українського МЗС Павло Клімкін. Також на безпековій конференції у Мюнхені, яка відбуватиметься 16-18 лютого 2018 року, президент України Петро Порошенко має зустрітися із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Сторони, говоритимуть і про відновлення роботи комісії, і про ситуацію на Донбасі. Президент може запропонувати зустріч із НАТО на рівні глав держав.

Нагадаємо, у ході брифінгу у Брюсселі 13 лютого 2018 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Україну та Угорщину знайти рішення "мовного питання". Разом з тим, Столтенберг наголосив на необхідності прислухатися до рішення Венеційської комісії, у рекомендаціях якої є можливе рішення проблеми. У Міністерстві освіти і науки зазначили, що врахували рекомендації Венеціанської комісії щодо мови навчання у приватних школах (приватний заклад мову освіти обирає самостійно, - ред.).
У середу,13 лютого, стало відомо, що представники угорської громади повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти, які були заплановані на середу, 14 лютого.

Додамо, що 9 лютого Угорщина застосувала право вето і заблокувала засідання комісії Україна-НАТО, що мало відбутися на засіданні міністрів оборони держав-союзників 14-15 лютого.