ua en ru

Столтенберг закликав Україну та Угорщину знайти рішення "мовного питання"

Столтенберг закликав Україну та Угорщину знайти рішення "мовного питання" Фото: Йенс Столтенберг (nato.int)

Столтенберг заявив, що у рекомендаціях Венеційської комісії є можливе рішення проблеми

Генеральний секретар НАТО йенс Столтенберг закликав Україну та Угорщину знайти рішення "мовного питання". Про це він заявив у ході брифінгу у Брюсселі.

Так, Столтенберг зазначив, що поінформований про проблеми, що виникли навколо "мовного питання" між Україною й Угорщиною.

"Я закликав прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана й президента України Петра Порошенка знайти рішення проблеми, забезпечити баланс між правом нацменшин отримувати освіту національною мовою й тим, що слід вивчати й національну мову", - сказав Столтенберг.

Разом з тим, Столтенберг наголосив на необхідності прислухатися до рішення Венеційської комісії, у рекомендаціях якої є можливе рішення проблеми.

"Я вітаю рішення і рекомендації Венеційської комісії й закликаю Україну уважніше ознайомитися з ними.Там є можливе рішення питання", - сказав він, додавши, що НАТО продовжуватиме підтримувати Україну.

Зазначимо, відносини Угорщини з Україною загострилися після ухвалення Верховною радою у вересні 2017 року закону "Про освіту", згідно з яким навчання у школах нацменшин на території України має проводитись державною мовою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Угорщина застосувала право вето і заблокувала засідання комісії Україна-НАТО (КУН) на рівні міністрів оборони.