ua en ru

Захід висловив зауваження щодо президентського законопроекту про антикорупційний суд, - джерела

Захід висловив зауваження щодо президентського законопроекту про антикорупційний суд, - джерела Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Джерела РБК-Україна в АПУ повідомляють, що президентський законопроект остаточно ще не готовий

Захід висловив зауваження щодо президентського законопроекту про антикорупційний суд. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Що Захід вимагає від Порошенка при створенні антикорупційного суду".

Так, джерела РБК-Україна в Адміністрації президента повідомляють, що президентський законопроект станом на четвер, 21 грудня, остаточно ще не готовий і для його доопрацювання буде потрібно ще якийсь час.

"АП вже розіслала попередній текст основним західним партнерам України. Більш того, в середу в АП відбулася зустріч з іноземними донорами, на якій вони висловили свої зауваження та пропозиції щодо даного законопроекту", - повідомили джерела.

Крім того, дипломатичні джерела РБК-Україна повідомили, що президенту України Петру Порошенку було висловлено два основних зауваження. Одне з них стосується механізму формування конкурсної комісії. Так, в ЄС і США наполягають, що в процесі добору суддів повинні брати участь іноземні представники.

"Для західних донорів принципово, щоб це зауваження було враховано в остаточній версії президентського законопроекту. На цьому, до речі, наполягає і Венеціанська комісія", - повідомило джерело.

Друге зауваження стосується справ, які розглядатиме Антикорупційний суд. Так, у президентському законопроекті йдеться нібито про те, що суд буде розглядати справи не тільки НАБУ, але інших органів, зокрема, СБУ та прокуратури.

"Західні партнери вважають, що якщо це станеться, то Антикорупційний суд буде завалений всякими різними справами, що негативно вплине на його ефективність", - розповіло джерело.

Так, на зустрічі донори закликали АП врахувати їх зауваження, а президент, у свою чергу, пообіцяв подати даний законопроект у Раду вже у п'ятницю, 22 грудня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко до наступного пленарного тижня внесе до Верховної Ради законопроект про антикорупційний суд.