ua en ru

Закон Зеленського про "суд у смартфоні" набрав чинності: коли запрацює система

Закон Зеленського про "суд у смартфоні" набрав чинності: коли запрацює система Фото: президент Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Закон президента Володимира Зеленського, відомий як "суд у смартфоні", сьогодні набрав чинності. Він впроваджує інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування.

Документ вчора опублікували у виданні "Голос України".

Закон набрав чинності з дня, наступного за днем ​​його оприлюднення. Однак у дію його введуть після шести місяців з дня опублікування.

Що передбачає закон

У документі прописане створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Вона забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах.

Нею зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

Матеріали досудового розслідування, які знаходяться у цій системі, будуть передаватися в електронній формі. Однак за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду їх можуть передавати і в паперовій формі.

Підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі визнаються оригіналами.

Несанкціоноване втручання у роботу інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування тягне за собою відповідальність, передбачену законом.