ua en ru

Закон "Про прокуратуру": Доля президентського законопроекту вирішиться наступного тижня

Радник Президента України Андрій Портнов сьогодні повідомив, що президентський законопроект "Про прокуратуру", автором якого він є, внесений у Верховну Раду. Реформування прокуратури - одна з ключових вимог Євросоюзу на шляху до підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. Прийняти законопроект депутати повинні до Вільнюського саміту, хоч у першому читанні, інакше Асоціації не буде, раніше заявляли європейські чиновники. РБК-Україна поцікавилося, що думають про перспективи ухвалення президентського законопроекту в парламентських фракціях.

Радник Президента України Андрій Портнов сьогодні повідомив, що президентський законопроект "Про прокуратуру", автором якого він є, внесений у Верховну Раду. Реформування прокуратури - одна з ключових вимог Євросоюзу на шляху до підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. Прийняти законопроект депутати повинні до Вільнюського саміту, хоч у першому читанні, інакше Асоціації не буде, раніше заявляли європейські чиновники. РБК-Україна поцікавилося, що думають про перспективи ухвалення президентського законопроекту в парламентських фракціях.

Регіонали згодні голосувати за проект закону вже в четвер, що абсолютно зрозуміло, адже документ президентський, а йти проти волі свого лідера фракція не буде. Хоча в ЗМІ поширювалась інформація, що не всі у ПР згодні урізати повноваження прокуратури. Згодні чи ні, але голосувати будуть. Володимир Олійник прогнозує, що проект закону буде включений до порядку денного на майбутньому пленарному тижні, і вже в четвер може бути проголосований парламентом за основу, в першому читанні.

"Я не бачу підстав його не включати. Може він буде включений навіть і у вівторок, коли ми формуємо порядок денний на тиждень, і це буде вже сигнал для його прийняття, щоб ми могли його в середу розглянути на комітеті (з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, головою якого є народний депутат України з фракції "Батьківщина" Андрій Кожем'якін)... і в четвер проголосувати за основу. А далі йде 14 днів для змін та доповнень (до другого читання)", - сказав Олійник.

У той же час він зазначив, що поки не бачить політичної згоди в питанні прийняття даного проекту закону, оскільки "та ж опозиція займає, на мій погляд, таку деструктивну позицію, адже вони, по суті, хочуть через так зване бажання зробити його ідеальним за нього не голосувати".

При цьому, зазначив Олійник, Президент прислухався до рекомендацій Венеціанської комісії "за термінами того ж генерального прокурора і зараз 7 років пропонує, а не безстроково", але "виникає таке стійке враження, що опозиція не хоче співробітництва і це показово на цілому ряді законопроектів, за які вони не голосували, при чому важливих КПК, закон про адвокатуру і так далі".

При цьому в самій опозиції, схоже, пом'якшили позицію з цього питання. Раніше в "Батьківщині" заперечували можливість голосування за документ, посилаючись на те, що не всі побажання Венеціанської комісії були враховані. Сьогодні ж заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв повідомив, що опозиція проголосує за закон, якщо прокуратуру позбавлять права слідства та загального нагляду.

"Якщо в цьому в проекті закону про ГПУ не буде перехідних положень, прокуратуру позбавлять права слідства та загального нагляду, то ми будемо за нього голосувати. Наш представник - Андрій Кожем'якін на засіданні Венеціанської комісії чітко заявив про нашу позицію: закон без перехідних положень повинен бути прийнятий. Він може бути прийнятий вже на наступному тижні в такому випадку", - заявив він.

Однак у законопроекті такі пункти як раз і прописані, можна сказати, у цьому вся суть реформи. У президентській редакції передбачається ліквідація функції так званого загального нагляду, а значить, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи з будь-якого малого приватного підприємства і аж до Кабінету міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити по ним досудове слідство, наглядати за цим наслідком і одночасно підтримувати по ньому державне обвинувачення, тобто за умови прийняття поданого Президентом законопроекту прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції. Це стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства. Також проектом не передбачено існування слідчих підрозділів та спеціальних прокуратур - природоохоронних, військових транспортних та інших.

Отже, можна припустити, що "Батьківщина" все ж таки проголосує за законопроект "Про прокуратуру", що практично гарантує його прийняття.

Хоча колеги "Батьківщини" по опозиції, фракція "Свободи", заявляє, що не підтримує позбавлення прокуратури права загального нагляду. У фракції будуть вивчати проект закону перед голосуванням.

За його оцінками Юрія Михальчишина, позбавлення Прокуратури цієї норми "позбавить права громадян найчастіше на звернення в останню інстанцію". "З досвіду спілкування з виборцями, враховуючи наявність проблем з незаконними забудовами, найчастіше саме Прокуратура є тією останньою інстанцією в силу загального нагляду, куди можуть звернутися громадяни. Тому ми не будемо огульно голосувати за закон, ми будемо ретельно обговорювати всі його норми", - говорить Михальчишин.

Якщо тільки "Свобода" відмовиться голосувати за президентський законопроект, це не повинно перешкодити прийняти його в першому читанні. Але от якщо і в "Батьківщині" та "Ударі" вважають, що законопроект є поганий, тоді регіонали ризикують залишитися ні з чим - комуністи традиційно не голосують за євроінтеграційні закони. Хоча, лідер КПУ Петро Симоненко сказав, що ще рано говорити про позицію фракції щодо цього питання, оскільки комуністи проекту закону ще не бачили.

За словами того ж Олійника в питанні прийняття цього закону українська парламентська опозиція також повинна підставити плече влади і проголосувати за цей проект закону, а не звинувачувати Венеціанську комісію у тиску. "У нас немає тут більшості без комуністів, і ми відкрито про це говоримо", - заявив Олійник. Тому доля творіння Портнова вирішиться вже на наступному тижні.