ua en ru

Юрист: удосконалення КУАП потребує серйозної підготовки

Вдосконалення Кодексу про адміністративні правопорушення потрібні, але вони потребують серйозної фахової підготовки з огляду на зміни у суспільному житті. Таку думку адвокат Анатолій Москалюк висловив РБК-Україна.

"16 січня Верховна Рада проголосувала за зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів", до процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян. Окремі зміни внесені до процедури складення та вручення копії протоколу про адміністративне правопорушення. Фахівці вважають, що в цілому ці зміни спрямовані на вирішення певних проблем в галузі провадження у справах про адміністративні правопорушення. Втім, існує потреба проведення додаткового фахового аналізу запропонованих змін та, за необхідності, внесення уточнень", - повідомив адвокат

"Попередня редакція статей 254 та 256 Кодексу про адміністративні правопорушення просто передбачала, що один з примірників протоколу під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. При відмові ж від підписання протоколу в ньому просто робиться запис про це. Після внесення змін до цих статей у випадку відмови особи від отримання копії протоколу про адміністративне правопорушення, а також при відмові від підписання протоколу передбачено можливість документування таких фактів та визначено спосіб такого документування - поясненнями свідків такої відмови або відеозаписом", - додав він.

Втім, юрист попереджає, що без додаткових заходів такі зміни можуть призвести і до зловживань з боку службових осіб, що уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення. "Наприклад, такі зміни можуть призвести до складення протоколу за відсутності самого правопорушника, без роз'яснення його прав, змісту звинувачень тощо. Тож для попередження таких зловживань потрібно провести широке фахове обговорення цієї проблематики та за необхідності внести додаткові зміни у законодавство", - вважає експерт.