ua en ru

Йованович розповіла про основні досягнення України за останні три роки

Йованович розповіла про основні досягнення України за останні три роки Фото: Марі Йованович (РБК-Україна)

За словами Йованович, за останні кілька років Україна зробила багато речей, вартих уваги

Посол США в Україні Марі Йованович розповіла про основні досягнення України за останні три роки. Про це вона повідомила в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ".

Так, за словами Йованович, за останні кілька років Україна зробила багато речей, вартих уваги.

Зокрема, серед основних досягнень України, Йованович виділила сферу безпеки і оборони, сектор енергетики, а також антикорупційну сферу.

Сфера безпеки і оборони

"Ми всі пам'ятаємо, як у 2014-му українські військові були не в змозі виконувати своє основне завдання - захищати українську територію. За останні три з половиною роки ми бачимо, як українська армія, в тому числі з допомогою США та інших країн, стала боєздатною, наприклад, вона змогла ефективно відбити напад російських маріонеткових військ на Авдіївку в січні-лютому цього року. Так що, як на мене, видно чіткий прогрес можливостей українських військових, і це принципово важливо для розвитку країни", - прокоментувала Йованович досягнення України в сфері оборони.

Сектор енергетики

Також вона зазначила, що Україна зробила величезний ривок у сфері енергетичної безпеки.

"У 2013 році приблизно 92% газу Україна імпортувала з Росії. А сьогодні ця цифра - нуль. Це величезне досягнення. Україна зробила величезний ривок у сфері енергетичної безпеки, і це варто відзначити. У цій сфері ще є що вдосконалювати, в першу чергу - заснувати незалежну і професійну раду для керівництва і стратегічного розвитку "Нафтогазу". Думаю, що в сфері ядерної енергетики також є потреба у певних дій з метою забезпечення максимальної незалежності і безпеки від Росії", - додала вона.

Антикорупційна сфера

Крім того, Йованочив зазначила, що Україна зробила багато важливих кроків в антикорупційній сфері.

"Україна заснувала НАБУ і САП, і ми сподіваємося незабаром побачити і антикорупційний суд. Впроваджені електронні закупівлі. Створена нова патрульна поліція - набагато більш ефективна і більш чиста організація, ніж все, що було раніше в Україні у правоохоронній сфері. Тому я вважаю, що Україна зробила багато важливих кроків, і цей список можна продовжувати", - зазначила Йованович.

Нагадаємо, раніше Йованович заявляла, що Україна має величезний потенціал у сфері енергетики.