ua en ru

Мовне питання розколює парламентську опозицію, - Віктор Медведчук

Мовне питання, який завжди був однією з ключових тем опозиції, тепер вносить розлад у її ряди. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Депутати опозиційних фракцій все частіше роблять зауваження один одному щодо недостатньо трепетного ставлення до української мови. Так, з боку депутатів «Батьківщини» лунає критика в бік Віталія Кличка. На їхню думку, він зраджує виборців, заявляючи, що не вважає українську мову єдино можливим мовою спілкування. У свою чергу, сама «Батьківщина» недостатньо завзято захищає українську мову в порівнянні з тим, як це робить ВО «Свобода»... Безумовно, що «Свобода», більшість діячів якої є професіоналами виключно в цій сфері, доставить багато клопоту своїм більш помірним товаришам по опозиційній роботі. Проблема в тому, що чимало клопоту вони доставлять і країні в цілому», - написав політик.

«Під мовні маніпуляції зараз вже підведена майже наукове обгрунтування. Опубліковані результати соціологічного опитування, в яких важливі не стільки цифри, скільки політичні висновки. Дозволю собі невеличку, але дуже спірну цитату зі слів соціологів: «Можна допустити, що недавнє посилення на законодавчому рівні статусу російської мови на окремих територіях в цілому сприяло погіршення ставлення до ідеї надання російській мові статусу державної в країні»... Виступали люди за російську мову, для них прийняли відповідний (хоч і компромісний) закон - і відразу ж число прихильників другої державної зменшилося. Як? Чому? Мені здається, тут у наявності явні провали в логіці», - підкреслив Медведчук, резюмувавши, що на заході і сході країни проблеми одні й ті ж, і вирішувати їх доведеться всім спільно.

Читайте також: Україну здатна об'єднати думка більшості, - Віктор Медведчук