ua en ru

Яценюк прогнозує, що опозиційні депутати не очолять ключові комітети ВР

На даний момент більшість у Верховній Раді так і не погодилася передати опозиції керівництво в низці основних парламентських комітетів, що дозволило б здійснювати контроль за діями влади. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив народний депутат України, голова парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Опозиція повинна контролювати діяльність влади через ряд комітетів, які мають такі конституційні функції. Звичайно, Партія регіонів відмовляється вчинити так, як вчинила опозиція в 2007 році ...коли ми віддали Партії регіонів, тодішній меншості ключові комітети, які передбачають функцію парламентського контролю, але при цьому ми далі проводимо з ними публічні зустрічі щодо того, які функції повинні бути в опозиції, а які у влади", - сказав Яценюк. "Абсолютно зрозуміло, що ключові комітети, які ми віддавали їм, як опозиції, вони не збираються віддавати".

В той же час Яценюк відзначив, що діяльність опозиції все одно буде ефективною, оскільки опозиція буде займати посади перших заступників і заступників, і буде активно представлена ​​в складі комітетів.
Він повідомив, що сьогодні відбудеться другий етап таких переговорів і про їх результати ЗМІ будуть обов'язково поінформовані.

Щодо розподілу місць у комітетах у складі самої опозиції, за словами Яценюка, уже відбулися попередні консультації. "В принципі у нас є конструктивний діалог. Кожен висловив своє бачення щодо доцільності тих чи інших комітетів і є основний базовий принцип, який ми застосували: ...Ми ухвалили рішення, що заступник голови ВР - це та особа, яка представляє інтереси всієї опозиції, керівники комітетів, які будуть призначені тією чи іншою фракцією, - це також ті особи, які представляють інтереси всієї опозиції і також кожен член комітету, кожна людина, яка займає керівні посади, - все це ті члени парламенту, які працюють на опозицію, а не на ту чи іншу фракцію, або на ту чи іншу опозиційну партію", - сказав Яценюк.

За його словами, критерієм відбору на ту чи іншу посаду є професіоналізм парламентарія, політична вага і можливість донесення своєї позиції через перебування на тій чи іншій посаді в комітеті.

Читайте також: За більшістю в Раді має бути залишено 15 комітетів, за опозицією - 13, - ПР