ua en ru

Яценюк доручив подати 3-9 листопада умови конкурсу по залученню інвесторів до модернізації ГТС

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України і НАК "Нафтогаз України" подати 3-9 листопада 2014 р. умови публічного конкурсу із залучення інвесторів із Європейського Союзу і США до експлуатації та модернізації української газотранспортної системи і українських газосховищ.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України і НАК "Нафтогаз України" подати протягом наступного тижня умови публічного конкурсу із залучення інвесторів із Європейського Союзу і США до експлуатації та модернізації української газотранспортної системи і українських газосховищ. Про це він заявив під час засідання Кризового енергетичного штабу в п'ятницю, 31 жовтня, передає прес-служба уряду.

Він нагадав, що це передбачено внесеним урядом України і ухваленим Верховною Радою України законом щодо модернізації і експлуатації української ГТС: "Прийшов час виконати закон. До української ГТС повинні бути долучені ЄС і США, щоб модернізувати її, збільшити обсяги прокачки, забезпечити гарантії постачання природного газу до Європейського Союзу".

Яценюк окремо наголосив, що Кабінет міністрів України виступає категорично проти будівництва російським "Газпромом" "Південного потоку" і вітає рішення європейських партнерів щодо блокування його будівництва.

"Україна разом із Європейським Союзом забезпечить безперебійність транзиту. У нас є всі технічні можливості й політична воля для того, щоби спільна компанія між Україною і ЄС забезпечила енергетичну безпеку України і Європейського Союзу і щоб не дати можливості Росії шантажувати як Європу, так і Україну, і обходити різного роду потоками одного з ключових партнерів Європейського Союзу - Україну", - підкреслив український прем'єр.

Нагадаємо, 10 вересня в Україні набув чинності закон про реформування ГТС.

Згідно із законом, функції з оперативно-технологічного управління української ГТС передаються від державного підприємства оператора Єдиної газотранспортної системи України, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у нафтогазовому комплексі.

Функції оператора ГТС України можуть бути закріплені за суб'єктом господарювання, засновником і власником якого може виступати виключно держава чи держава (володіння не менш як 51% корпоративних прав) та юридична особа (юридичні особи), яка належить та контролюється резидентами країн Європейського союзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства і є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідним чином.

Іноземні компанії, які будуть претендувати на покупку частки української ГТС, зобов'язані оприлюднити всіх своїх кінцевих власників.