ua en ru

В Україні набув чинності закон про реформування ГТС

В Україні набув чинності закон про реформування ГТС

В Україні з 10 вересня набув чинності закон газотранспортної системи.

Згідно із законом, функції з оперативно-технологічного управління української ГТС передаються від державного підприємства оператора Єдиної газотранспортної системи України, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у нафтогазовому комплексі.

Функції оператора ГТС України можуть бути закріплені за суб'єктом господарювання, засновником і власником якого може виступати виключно держава чи держава (володіння не менш як 51% корпоративних прав) та юридична особа (юридичні особи), яка належить та контролюється резидентами країн Європейського союзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства і є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідним чином.

Іноземні компанії, які будуть претендувати на покупку частки української ГТС, зобов'язані оприлюднити всіх своїх кінцевих власників.

Нагадаємо, 8 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон №1645-VII (законопроект №4116а), що передбачає реформування української газотранспортної системи.

14 серпня 2014 р. Верховна Рада 228 голосами прийняла в цілому законопроект № 4116а "Про внесення змін у деякі закони України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України".