ua en ru

Янукович з робочим візитом 7 жовтня відвідає Польщу, а 9 жовтня - Туреччину

Президент України Віктор Янукович з робочим візитом відвідає 7 жовтня Республіку Польща, а 9 жовтня - Турецьку Республіку. Про це повідомив радник Президента, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин АП Андрій Гончарук.

Президент України Віктор Янукович (на фото праворуч) з робочим візитом відвідає 7 жовтня Республіку Польща, а 9 жовтня - Турецьку Республіку. Про це повідомив радник Президента, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин АП Андрій Гончарук, передає прес-служба глави держави.

У рамках робочого візиту до Польщі Янукович відвідає Краків, де візьме участь у багатосторонній зустрічі із Президентами Республіки Польща Броніславом Коморовським (ліворуч), Федеративної Республіки Німеччини Йоахімом Гауком та Італійської Республіки Джорджіо Наполітано.

Головна тема, яку обговорюватимуть Президенти, - європейська інтеграція України у світлі підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС під час Вільнюського саміту ініціативи "Східне партнерство" в листопаді цього року. Поряд із цим планується приділити увагу питанням багатостороннього співробітництва в енергетичній і транспортній сферах.

У Кракові також передбачається підписання Президентами України і Польщі в ході їх окремої двосторонньої зустрічі Програми українсько-польського співробітництва на 2013-2015 рр.

Як повідомлялося напередодні з посиланням на джерела в канцелярії польського Президента, зустріч Януковича з Коморовським запланована у Кракові на 17:00 за київським часом.

Польські ЗМІ припускають, що розмова двох Президентів стосуватиметься подальшої долі екс-прем'єр- міністра Юлії Тимошенко, і пов'язують несподівану краківську зустріч з результатами діяльності місії Європейського парламенту в Україні, в ході якої колишня прем'єр-міністр погодилася на пропозицію про лікування в Німеччині.

"Якщо Янукович, який публічно заявляє, що Україна прагне до інтеграції з ЄС, дасть позитивну відповідь на прохання Кваснєвського і Кокса, то, ймовірно, Тимошенко опиниться на волі вже найближчими днями", - зазначає Польське пресове агентство (PAP).

Розмова Коморовського з Януковичем відбуватиметься напередодні IX зустрічі Президентів держав групи Arraiolos, яка у вівторок, 8 жовтня, розпочнеться у Кракові. Це неофіційні зустрічі Президентів Австрії, Фінляндії, Німеччини, Литви, Польщі, Португалії, Угорщини та Італії. Вони започатковані у жовтні 2003 р., коли з ініціативи тодішнього Президента Португалії Жоржі Сампаю глави восьми держав вперше зустрілися в португальському містечку Аррайолуш.

У той же час ключовим елементом візиту глави держави до Туреччини є проведення третього засідання стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною, зазначив Гончарук. Під час візиту до Анкари Янукович зустрінеться із Президентом Туреччини Абдуллахом Гюлем і главою уряду Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Сторонами планується до обговорення широке коло актуальних питань двосторонньої взаємодії у торговельно-економічній, енергетичній, транспортній, науково-технічній, гуманітарній сферах, розширення міжрегіональних зв'язків, а також міжнародного порядку денного.

Під час візиту передбачається підписання плану заходів щодо розвитку відносин між Україною і Туреччиною на 2014-2015 рр., а також низки двосторонніх документів у сферах освіти, конкурентної політики та лісового господарства.

Нагадаємо, вчора захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко оприлюднив заяву, у якій вона приймає пропозицію представників місії ЄП Пета Кокса та Олександра Кваснєвського про лікування в Німеччині. Крім того, за словами Власенка, Кокс і Кваснєвський також передали Віктору Януковичу прохання про помилування Тимошенко.

Як повідомлялося, комісія при Президентові України з питань помилування поки не розглядала питання Тимошенко, однак це може статися вже в середині жовтня, коли відбудеться її наступне засідання.

Раніше у представництві ЄС в Україні заявляли, що офіційний Київ ще повністю не виконав жодного з пунктів зобов'язань, необхідних для підписання УА з ЄС.

Зазначимо, що Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 р. і завершили їх у грудні 2011 р. 30 березня 2012 р. УА була парафована сторонами. У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики йшлося, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 р., якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні означених Євросоюзом проблем.