ua en ru

WebMoney через проблему з банківськими рахунками призупинив прийом платежів

WebMoney через проблему з банківськими рахунками призупинив прийом платежів. Про це РБК-Україна повідомило джерело на ринку, посилаючись на лист, отриманий від платіжної системи.

Сервіс електронних платежів WebMoney через проблему з банківськими рахунками призупинив прийом платежів. Про це РБК-Україна повідомило джерело на ринку, посилаючись на лист, отриманий від платіжної системи.

"У зв'язку з виниклою проблемою з банківськими рахунками і неможливістю відправити на вас безготівкові перекази від ДП "Фінансова установа "ВМ-Фактор" (фінансовий посередник у схемі розрахунку підприємців на єдиному податку через WebMoney), ми прийняли рішення тимчасово призупинити прийом WebMoney-платежів, щоб не накопичувати борг перед вами. Зараз ваш торговий гаманець відключений (не приймає WMU)", - йдеться в листі.

За повідомленням, проблему планується вирішити до кінця поточного тижня.

Очікується, що після відновлення роботи рахунків прийом WMU буде відновлено.

При цьому від минулої п'ятниці, 30 серпня, на суботу було відключено всі офіційні сервіси виведення коштів з WebMoney, повідомив напередодні у Twitter директор компанії NIC.UA Андрій Хветкевич.

WebMoney через проблему з банківськими рахунками призупинив прийом платежів

Нагадаємо, в ході позапланової перевірки 11 червня співробітники податкової служби вилучили у київському офісі WebMoney.UA тестове обладнання. За даними прес-служби Міндоходів, працівники фінансових розслідувань виявили значні порушення в роботі WebMoney Transfer на території України. Втім, масових перевірок користувачів Webmoney це не віщувало.

До того ж було встановлено, що правила діяльності даної платіжної системи не узгоджувалися з Національним банком України (НБУ). Зокрема, в Нацбанку заявляли про неодноразове інформування банківського середовища, громадськості та органів влади про те , що правила WebMoney Transfer не є узгодженими, тобто WebMoney Transfer не має права здійснювати діяльність в Україні.

На банківських рахунках підприємств, які входили до зазначеної схеми, було заблоковано понад 60 млн грн, що були власністю 2,5 млн користувачів. Водночас сама компанія заперечувала факт блокування рахунків. Відповідно до заяви WebMoney.ua, компанія із 2010 р. намагається узгодити правила системи електронних грошей у НБУ, "проте фінальна редакція цих правил так і не була розглянута регулятором".

WebMoney або WebMoney Transfer являє собою електронну систему розрахунків. Юридично в системі відбувається передача (трансфер) майнових прав, облік яких здійснюється за допомогою спеціальних розписок - "титульних знаків", номінованих у прив'язці до різних валют і золота.

Власником і адміністратором системи є зареєстрована в Лондоні компанія WM Transfer Ltd (на її офіційному сайті немає інформації про фізичних осіб - власників компанії). Зобов'язання компанії WebMoney.UA в Україні гарантує ТОВ "Українське гарантійне агентство".

Зазначимо, що в Україні операції з електронними грошима за I квартал 2013 р., за інформацією НБУ, виросли вдвічі - до 511 млн грн.