ua en ru

НБУ: Представники WebMoney жодного разу не подали документів за законною процедурою

Платіжну систему WebMoney викрили в тому, що заявлений як її емітент Український професійний банк таким не є. Так, в ході круглого столу його учасники відреагували на заяву експерта-консультанта WebMoney Олексія Титова про те, що емітентом платіжної системи є Український професійний банк.

"У компанії стверджують, що співпрацюють з банком, як того вимагає закон, а саме з Українським професійним банком. Проте глава правління банку нас повідомив, що фінустанова до WebMoney ніякого відношення не має і емітентом платіжної системи не є", - розповів начальник відділу протидії податкових злочинів з використанням новітніх технологій Міністерства доходів і зборів Василь Поїзд.

При цьому він зауважив, що WebMoney займає суперечливу позицію у визнанні себе платіжною системою, заявляючи, що вона не є електронною платіжною системою, за його словами, компанія стверджує, що намагається зареєструватися в НБУ як платіжна система.

"Грошові кошти вносяться клієнтами WebMoney в обмін на WMU, тобто валюта еквівалентна реальним грошам. За визначенням українського законодавства WMU потрапляє під юридичне визначення електронних грошей. Але в WebMoney немає договору з банківською установою, яка має проводити емісію коштів. Відповідно - WMU не забезпечено на належному рівні депозитами. Обсяг WMU не регулюється ніким, крім WebMoney. Немає гарантій того, що електронна валюта забезпечена реальними коштами", - прокоментував він, зазначивши, що така ситуація рівносильна самостійному виробництву грошей і становить загрози користувачам системи.

У свою чергу в Національному банку України помітили, що WebMoney ніщо не заважає піти російським шляхом легалізації своєї діяльності.

"Росіяни зареєстрували 2 системи електронних грошей - Яндекс.Деньги і Деньги@Mail.ru. Все, WebMoney також не з'являлися. Але є інформація з відкритих джерел про те, що в Росії ви є партнером Російського консервативного банку. Мабуть, по банківській системі ви там легалізіруетесь. Так що вам заважає це зробити в Україні? Ви жодного разу не ввійшли до регулятора з подачею документів, як цього вимагає законодавство", - додала директор департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко.

Нагадаємо, що 11 червня в київському офісі WebMoney співробітники податкової провели перевірку. У податковому відомстві повідомили, що були виявлені "значні порушення" в роботі товариства з обмеженою відповідальністю, яке є гарантом діяльності WebMoney Transfer в Україні (Українське Гарантійне Агенція. Також, податківці встановили, що правила цієї системи не узгоджувалися в НБУ.