ua en ru

Випускників ПТУ хочуть зобов’язати працювати на роботодавця, який інвестує у навчальний заклад

Випускників ПТУ хочуть зобов’язати працювати на роботодавця, який інвестує у навчальний заклад Фото: Лілія Гриневич (РБК-Україна)

Термін відпрацювання може скласти від 1 до 3 років

Випускників професійно-технічних училищ (ПТУ) хочуть зобов’язати відпрацьовувати на роботодавця, який інвестує у їхній навчальний заклад. Про це сьогодні під час зустрічі з представниками бізнесу повідомила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз у нас працює робоча група з роботодавцями, яка розробляє пакет нормативних змін "Рух на зустріч". Роботодавець хоче гарантій. Якщо роботодавець входить до дуальної системи навчання, якщо він вкладає, він повинен отримати гарантії, що потім ті діти, які досягли певного рівня кваліфікації, і роботодавець вважає, що вони вже мають цей рівень, відпрацювали в нього на виробництві. Тому що наразі, таких дітей часто переманюють за кордон", - розповіла Гриневич.

За її словами, в рамках цих змін передбачається затвердження тристоронньої угоди між закладом професійно-технічної освіти, роботодавцем та учнем такого закладу, яка зобов’язуватиме учня, при умові досягнення відповідного рівня кваліфікації, відпрацювати три роки у цього роботодавця. При цьому роботодавець матиме право розірвати угоду, якщо працівник не підтвердить рівень кваліфікації.

Гриневич додала, що термін відпрацювання може бути змінений на один чи два роки.

Нагадаємо, 9 серпня Гріневич під час брифінгу повідомила, що в цьому році зафіксована найменша кількість випускників шкіл в історії України.