ua en ru

Вибори в Україні: як проходить день тиші перед голосуванням за президента

Вибори в Україні: як проходить день тиші перед голосуванням за президента Ілюстративне фото (УНІАН)

Вибори в Україні призначені на 31 березня

Напередодні виборів в Україні оголошено день тиші - сьогодні, 30 березня, в країні заборонена будь-яка політична реклама і агітація. Докладніше про те, як проходить день тиші - в матеріалі РБК-Україна.

Завтра в Україні відбудуться вибори президента

Завтра, 31 березня, в Україні відбудуться чергові вибори президента. У 2019 році на пост президента країни претендують 39 кандидатів. Протягом дня, 30 березня, громадяни України мали можливість обміркувати свій вибір без впливу політичної реклами і агітації, яка в цей день заборонена. Крім агітації також в день тиші заборонена публікація в ЗМІ рейтингів кандидатів у президенти. Разом з тим, через алгоритми в стрічці Facebook публікації агітаційного характеру сьогодні все-таки з'являлися.

Відзначимо, публікація рейтингів кандидатів заборонена і завтра, 31 березня, аж до закриття виборчих дільниць. Протягом дня Центрвиборчком буде інформувати про явку на виборах 2019, а перші результати виборів, як очікується, з'являться о 20:00.

Як відомо, в ніч на неділю, 31 березня, в Україні заплановано переведення годинників на літній час. Стрілку годинника необхідно буде перевести на годину вперед. Таким чином, ніч перед виборами 2019 буде коротшою на годину.

Виборчі дільниці відкриються завтра о 08:00 і працюватимуть до 20:00.

Поліція зафіксувала понад 150 порушень у день тиші

За інформацією першого заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Ярового, у день тиші поліція отримала 159 повідомлень про порушення. Зокрема, було зареєстровано 79 фактів незаконної агітації, 8 фактів щодо підкупу виборців, два факти хуліганства, один - погроза фізичною розправою та 69 інших фактів.

Вибори в Україні: як проходить день тиші перед голосуванням за президента

Бійці спецпідрозділу "Альфа" вийшли патрулювати міста

30 і 31 березня Служба безпеки України буде працювати в посиленому режимі. Зокрема, у всіх регіонах країни напередодні та під час проведення виборів президента вулиці, вокзали, автостанції і аеропорти будуть патрулювати бійці спецпідрозділу "Альфа".

В Україну продовжують прибувати міжнародні спостерігачі

За даними Держприкордонслужби, станом на ранок, 30 березня, в Україну прибули понад півтори тисячі спостерігачів, а також близько 180 журналістів з 29 країн світу. Зокрема, серед журналістів 6 громадян Російської Федерації, які працюють на іноземні ЗМІ.

У ЦВК нагадали членам виборчих комісій, що ухилення від виконання своїх повноважень є злочином

Глава ЦВК Тетяна Сліпачук звернулася до членів ОВК та ДВК із закликом не піддаватися тиску або примусу до дій, які призведуть до порушення присяги. Вона також зазначила, що на виборах буде рекордна кількість представників виборчих комісій від кандидатів.

У ЦВК закликали кандидатів не допустити порушення

Центральна виборча комісія нагадала, що у день тиші забороняються будь-які агітаційні заходи та закликала кандидатів в президенти України не допустити порушень та діяти в межах закону.

Також у ЦВК наголосили, що жодного втручання у в роботу Центрвиборчкому не буде.

Агітація в день тиші заборонена

Згідно з українським законодавством, о 24 годині останньої п'ятниці перед виборами в Україні забороняється проведення передвиборної агітації.

Так, з цього моменту забороняється проведення зустрічей кандидатів у президенти з виборцями, мітингів, публічних дебатів, круглих столів та прес-конференцій щодо передвиборних програм та політичної діяльності кандидатів у президенти. Крім того, забороняється розміщення в ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерв'ю, фільмів про кандидатів; розповсюдження виборчих листівок, агітаційних матеріалів, встановлення агітаційних наметів.

Також, згідно з законом, забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на носіях зовнішньої реклами; проведення концертів, вистав, змагань за підтримки кандидата, а також поширення інформації про таку підтримку.

Крім того, під забороною публічні заклики голосувати або не голосувати за певного кандидата або публічна оцінка його діяльності.

Порушення заборони тягне за собою адміністративну відповідальність.

Вибори в Україні відбудуться 31 березня

Вибори в Україні відбудуться 31 березня, виборчі дільниці відкриються о 08:00 і буду працювати до 20:00. Взяти участь у голосуванні можуть усі громадяни України, які досягли 18 років.

Проголосувати на виборах можуть, зокрема, і переселенці з Донбасу та Криму. Для цього їм необхідно було до 25 березня поточного року звернутися до Держреєстру виборців з відповідною заявою. Крім того, в Держреєстр виборців потрібно було звернутися і бажаючим проголосувати на виборах в Україні не за місцем реєстрації.

На виборах 2019 балотуються 39 кандидатів

У день виборів українці обиратимуть серед 39 кандидатів у президенти. Як відомо, спочатку Центрвиборчком зареєстрував 44 кандидата в президенти, однак, п'ятеро з них скористалися своїм правом і відмовилися від участі в передвиборній гонці.

Зокрема, мер Львова і лідер "Самопомочі" Андрій Садовий зняв свою кандидатуру на користь лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка. Гриценка, як єдиного кандидата від демократичних сил, підтримав і Дмитро Добродомов.

Також від участі у виборах відмовився заступник командувача Сил спецоперацій Сергій Кривонос, який зняв свою кандидатуру на користь чинного глави держави Петра Порошенка.

Зняв свою кандидатуру з виборів і Євген Мураєв, який вирішив підтримати заступника глави парламентської фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула.

Також свою кандидатуру з виборів зняв представник "Сили людей" Дмитро Гнап.