ua en ru

Вибори президента 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Вибори президента 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію Фото: У березні українці будуть вибирати президента (Віталій Носач, РБК-Україна)

Виборча кампанія в Україні стартує 31 грудня 2018 року

Вибори президента України 2019 відбудуться вже 31 березня. Майбутні президентські вибори стануть сьомими і обійдуться бюджету країни в 2,4 млрд гривень. Все що потрібно знати про виборчої кампанії 2019 – в матеріалі РБК-Україна.

Етапи виборчої кампанії 2019

Україна готується до офіційного старту президентської виборчої кампанії. На цей раз її початок припадає на останній день минулого року - 31 грудня 2018 року. З цього дня починається реєстрація потенційних кандидатів у ЦВК і передвиборна агітація, яка завершується опівночі останньої п'ятниці перед голосуванням.

Президентські вибори 2019 в Україні відбудуться 31 березня, так як згідно Конституції чергові вибори глави держави проводяться в останню неділю березня після закінчення 5-го року повноважень.

Не пізніше, ніж за 100 днів до виборів, Верховна Рада має прийняти відповідну постанову – тобто до 21 грудня 2018 року. Після цього Центральна виборча комісія (ЦВК) оголошує про початок виборчої кампанії.

До 9 лютого 2019 року буде оголошено остаточний список претендентів на пост глави держави.

Вибори в Україні можуть проходити в один або два тури. Результати першого туру повинні бути оголошені не пізніше 10 квітня 2019 року. Якщо жоден з кандидатів не отримує більшості голосів (50% + 1 голос), то проводиться другий тур. Його офіційні результати мають оголосити до 1 травня.

Нагадаємо, раніше другий тур виборів президента проводився в 2010 році, коли перемогу здобув Віктор Янукович.

До 3 червня 2019 року новообраний президент повинен принести присягу в парламенті і вступити на посаду.

Хто може бути президентом України

Голосувати, а також висувати кандидата на пост президента країни, можуть громадяни України, які мають право голосу, і яким виповнилося 18 років. Не можуть голосувати українці, визнані судом недієздатними.

Партія може висувати лише 1 кандидата на пост глави держави. Один і той же чоловік може бути президентом лише 2 строку.

Згідно з Конституцією, президентом може бути обраний громадянин України, який досяг 35 років, має право голосу, проживає в Україні протягом останніх 10 років та володіє державною мовою.

При цьому паралельно глава країни не може обіймати посаду в інших органах державної влади, а також вести будь-яку підприємницьку діяльність.

Для реєстрації кандидатові необхідно внести грошову заставу у 2,5 млн гривень, а також надати щорічну декларацію про доходи. У разі програшу, застава йому не повертається.

Законом передбачається зняття з реєстрації кандидата за власним бажанням або з втратою працездатності. У зв'язку з цим не пізніше ніж за 23 дні до дня виборів кандидат може звернутися до ЦВК із заявою про зняття кандидатури.

Кандидати в президенти 2019

Про свої наміри йти в президенти вже офіційно заявили ряд політиків. Що стосується чинного президента Петра Порошенка, то він сказав, що оголосить про своє рішення після початку виборчої кампанії.

У травні 2018 року про наміри йти в президенти заявили екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, політик і дипломат Роман Безсмертний.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко про свої президентські амбіції офіційно оголосила ще 20 червня 2018 року. Першим кроком вона планує змінити Конституцію.

У липні 2018 року екс-глава ГФС Роман Насиров вирішив брати участь у виборах президента, екс-регіоналка Інна Богословська, а також позафракційний Юрій Дерев'янко.

У серпні з аналогічним офіційною заявою виступив лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко.

3 жовтня мер Львова, лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий заявив, що йде в президенти України для "мобілізації молоді, розриву корупційної поруки в політиці і технологічної модернізації країни".

Перед цим, 1 жовтня, міський голова Глухова Мішель Терещенко вирішив скласти повноваження міського голови і балотуватися на пост президента.

У скільки обійдеться президентська кампанія 2019

Майбутні вибори президента обійдуться держбюджету 2,4 млрд гривень. Така цифра закладена в проекті держбюджету країни на 2019 рік.

Видатки Центральної виборчої комісії передбачені по загальному фонду у розмірі 4,6 млрд гривень.