ua en ru

Вибори-2014: фальсифікації тривають

Ось і закінчилися довгоочікувані вибори.

Ось і закінчилися довгоочікувані вибори. Закінчилися, прямо скажемо, крахом усіх наших надій, йдеться в статті на сайті "Подробно".

Адже ці вибори повинні були дати країні новий парламент. А всім українцям - надію на те, що нові обличчя в Раді зможуть змінити країну на краще. Всі ми щиро сподівалися на те, що до влади прийдуть молоді, енергійні лідери, орієнтовані на реформи та європейський вибір.

Ми не хотіли, щоб влада повернулася стара гвардія, здатна тільки розпилювати бюджетів і дерибанити землю. Але вийшло інакше - у владу повернулися казнокради, які зацікавлені лише в тому, щоб набивати власні кишені. За наш з вами рахунок.
Яскравий приклад того, що у владних сферах все залишилося як і раніше, показують результати голосувань на окрузі №94 у Київській області. Точніше кажучи, результати фальсифікації голосувань. Вибори у Василькові та Обухові наочно показали всім, хто ще сумнівався, що нова генерація політиків, які хочуть грати чесно і за правилами, практично не має жодних шансів пройти в парламент. Стара гвардія не визнає чесну гру. Їхні методи - підтасовування і чорний піар.

На цьому окрузі зійшлися у боротьбі за голоси виборців Гліб Лірник і Віктор Романюк. Давайте спробуємо розібратися, хто з них хто. Тим більше, що інформацію про обох кандидатів легко знайти у відкритому доступі. Ми проаналізували ситуацію, і вийшла наступна картина. Треба сказати, досить пізнавальна.

Перший, Гліб Лірник - нове обличчя в політиці. Молодий підприємець, який отримав вищу освіту за кордоном, вільно володіє кількома іноземними мовами. Був на барикадах, коли в Києві почалися вуличні бої. Допомагав продуктами та амуніцією п'яти батальйонам з Київської області, які воювали на АТО. Не тому, що модно, а тому що добре розуміє: ніхто, крім нас самих, не прийде і не змінить світ навколо нас до кращого. Тому що "жити по новому" - це не гасло з передвиборного плакату, а внутрішня потреба. І реалізувати її можна на громадській роботі - активістом, волонтером. Зазначимо, що свою допомогу Лірник намагається не афішувати.

Особистість Віктора Романюка не менш цікава. Наприклад, тим, що цей чоловік був безпосереднім фігурантом однієї з найбільших корупційних скандалів останніх років. А в боротьбі за владу зарекомендував себе абсолютно безпринципний політик, який йде до своєї мети по головах.

Два роки тому, на попередніх парламентських виборах, Романюк вже намагався отримати мандат в цьому окрузі. Причина, по якій пан Романюк пішов на вибори, була більш ніж банальна - депутатська недоторканність. Справа в тому, що за рік цього Віктор Романюк, який займав пост директора з юридичних питань заводу "Індар" (єдине в Україні підприємство, яке виробляє інсулін для хворих, які страждають на цукровий діабет), спільно з керівництвом правління заводу вивів "Індар" з державної власності й... продав.

Слідче управління МВС України оцінило збиток, який був нанесений державі, в 40 мільйонів гривень. Але давайте називати речі своїми іменами. Віктор Романюк не просто обікрав державу - зараз, коли розікрали практично всю країну, цим нікого не здивуєш. Цей чоловік обікрав людей, що страждають важким захворюванням. Людей, для яких щоденні уколи інсуліну - єдина можливість прожити ще один день серед рідних і близьких.

Проти Віктора Романюка було відкрито дві кримінальні справи, так що у головного фігуранта цих справ залишалося всього два виходи із ситуації - або пройти в парламент і отримати недоторканність, або тікати за кордон. І коли в жовтні 2012 року Романюк в парламент не потрапив, йому довелося ховатися в Італії.

Яким чином Віктор Романюк, який перебував у міжнародному розшуку, повернувся в Україну - в цьому ще належить розібратися прокуратурі.

А от яким чином йому вдалося вирвати перемогу на окрузі №94, зрозуміло вже зараз. По-перше, використання чорного піару. На опонента Романюка - молодого і перспективного кандидата в нардепи Гліба Лірника, виливалися тонни інформаційного бруду, яка практично цілком складалася з підтасованих та перекручених фактів. По-друге, масові фальсифікації і порушення під час самих виборів. Причому чимало цих порушень було зафіксовано спостерігачами. І навіть задокументовано.

Цікаво, що поливаючи брудом свого опонента, Романюк використовував брудні методи, які він освоїв за дві попередні спроби пройти в парламент. (На щастя, обидві спроби закінчилися для нього крахом.) Досить порівняти риторику, яка використовувалася проти опонентів Романюка два роки тому і зараз - в обох випадках "почерк" майже однаковий. Як говориться, відчувається рука майстра.

За даними екзит-полів, які проводилися однією з найбільш авторитетних рейтингових компаній України TNS, Гліб Лірник перемагав з перевагою в 12% голосів. Але при перерахуванні бюлетенів виявилося, що переміг Віктор Романюк - з перевагою в 2%, або 1 500 голосів. (Всього за Лірника проголосували 24 418 виборців.) Як ми вже говорили вище, всі порушення були задокументовані. Так, при дуже дивних обставин виявилися зіпсованими близько 5 тисяч бюлетенів!

Вибори-2014: фальсифікації  тривають

Переміг чоловік, обворовавший хворих і "який кинув" державу, якій він повинен служити, на 40 мільйонів. Програв кандидат, який за свій рахунок підтримував наших добровольців на фронті. На які зміни в суспільстві, політиці і економіці ми можемо розраховувати, якщо допускаємо таке?

Вибори-2014: фальсифікації  тривають


Природно, що з урахуванням використання брудних технологій, "переможець" панічно боїться перерахунку голосів, тому що в суді легко можна буде довести порушення. Тому вже зараз на суд іде шалений тиск в "кращих традиціях" Віктора Романюка - з погрозами, підкупу і шантажу.

Ми віримо в те, що правда переможе. Згадайте: вже двічі ми змогли позбутися від людини, який намагався пролізти в парламент для того, щоб красти бюджетні гроші й грабувати свою країну. Невже цього разу ми допустимо, щоб казнокрад прорвався до владної годівниці?