ua en ru

Зустріч "нормандської четвірки": хід переговорів глав МЗС

Зустріч "нормандської четвірки": хід переговорів глав МЗС Фото: Зустріч глав МЗС Нормандської четвірки проходить в Мюнхені

Зустріч "нормандської четвірки" пройшла сьогодні в Мюнхені

Зустріч глав МЗС країн "нормандської четвірки" відбулася сьогодні на полях щорічній Мюнхенській конференції з безпеки. У ній взяли участь міністри закордонних справ Франції, Німеччини, України та Росії - Жан-Марк Еро, Франк-Вальтер Штайнмайер, Павло Клімкін і Сергій Лавров. Детальніше - в матеріалі "РБК-Україна".

Клімкін незадоволений результатами переговорів

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив про те, що він незадоволений результатами переговорів.

"Нам потрібен потужний результат, а не тільки кілька заяв", - сказав він.

Крім того, глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель анонсував у найближчі два тижні ще одну зустріч у нормандському форматі, в ході якої буде обговорюватися політичний процес.

Учасники зустрічі домовилися про припинення вогню на сході України

У ході зустрічі "нормандської четвірки" глави МЗС домовилися про припинення вогню на Донбасі. Крім того, було прийнято рішення про збереження існуючого формату переговорів без включення до нього США.

"Сторони погодилися використовувати свій вплив для введення режиму припинення вогню з 20 лютого. Чиновник підкреслив необхідність відводу важких озброєнь і допуску моніторингової місії для контролю над місцями зберігання озброєнь", - повідомляє DW.

В Мюнхені закінчилися переговори в нормандському форматі

У рамках Мюнхенської конференції відбулися переговори глав МЗС "нормандської четвірки". Поки її учасники не спілкувалися з пресою, і результати переговорів невідомі.

Зустріч "нормандської четвірки": хід переговорів глав МЗС

Фото: українська делегація

Зустріч "нормандської четвірки": хід переговорів глав МЗС

Фото: Сергій Лавров і делегація РФ

Зустріч глав МЗС розпочнеться о 14:30

Як повідомляє джерело РИА Новости в Мюнхені, зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" пройде з 14:30 до 15:30 за місцевим часом (з 15:30 до 16:30 за київським). Також за словами джерела, переговори триватимуть лише годину з-за щільного графіка конференції.

"Зустріч запланована в готелі Bayerisches Hof, вона відбудеться з 14.30 до 15.30", — сказав джерело

напередодні зустрічі

Спочатку дану зустріч планувалося провести в німецькому місті Бонні, на полях іншого заходу - саміту Великої двадцятки, і в інший день - 17 лютого. Однак, як заявила офіційний представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова, захід перенесли в Мюнхен на сьогодні.

Ініціативу провести цю зустріч виніс МЗС Німеччини 8 лютого.

Головні теми зустрічі глав МЗС

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що головною темою цьогорічної зустрічі "нормандської четвірки" стане недавнє загострення ситуації в Авдіївці, питання виконання Мінських домовленостей, а також звільнення українських заручників і політичних в'язнів.

У Франції та Німеччині очікують прогресу з гуманітарних питань, таким, як відновлення водопостачання на Донбасі і звільнення заручників. Також представники цих країн зацікавлені у виконанні домовленостей Мінських.

В Росії офіційно підтверджують необхідність виконання Мінських домовленостей, і своє бажання домагатися їх виконання.

Зустріч нормандської четвірки: позиція України

Президент України Петро Порошенко раніше розповів, які теми глава українського МЗС Павло Клімкін підніме з колегами з Франції, Німеччини і Росії.

Він сказав, що позиція України у переговорах буде полягати в тому, що "політичні пункти Мінських угод можуть бути реалізовані тільки після очевидного і безперечного прогресу в частині щодо безпеки".

Також Україна буде наполягати на неможливості проведення виборів на Донбасі в присутності російських військ, очікуючи намірів Росії акцентувати на цьому увагу.

Сам Він заявляв, що очікує від зустрічі тиску на міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова з боку трьох інших учасників: "Дуже чекаю, що ми втрьох надалі зможемо тиснути по звільненню заручників і поставимо тему про наших політичних в'язнів".

Клімкін також висловив великий сумнів, що вдасться досягти прогресу в твердженням дорожньої карти щодо виконання Мінських домовленостей.