ua en ru

Зустріч "нормандської четвірки" в Берліні зняла питання щодо наступу РФ на Маріуполь, - джерело

Зустріч "нормандської четвірки" в Берліні зняла питання щодо наступу РФ на Маріуполь, - джерело Фото: нормандська четвірка

Під час переговорів у Берліні Путін виступав проти направлення на Донбас місії Міжнародного червоного хреста

Зустріч "нормандської четвірки" в Берліні зняла питання про можливий наступ Росії на Маріуполь. Про це РБК-Україна повідомило джерело в українських дипломатичних колах.

За його словами, чутки про наступ циркулювали напередодні зустрічі. Під час переговорів президент України Петро Порошенко прямо запитав про це президента РФ Володимира Путіна, на що той відповів, що Росія виступає за мирний спосіб врегулювання конфлікту на Донбасі і буде всіляко сприяти цьому.

Джерело підкреслило важливість того, що ці слова Путін виголосив у присутності канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, до яких в разі чого буде апелювати Україна.

Також, за інформацією джерела, під час переговорів у Берліні Путін виступав проти направлення на Донбас місії Міжнародного червоного хреста. Але Меркель особисто вдалося переконати його погодитися на це.

При цьому на зустрічі Путін кілька раз підтвердив, що необхідно припинити стріляти на Донбасі, а українська сторона озвучила статистику обстрілів і вбитих під час так званого "перемир'я".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що протягом місяця міністри закордонних справ країн-учасниць "нормандської четвірки" зустрінуться ще раз для підготовки наступної зустрічі лідерів держав.

"Протягом місяця міністри закордонних справ зустрінуться ще раз для підготовки наступної зустрічі лідерів держав", - заявив Петро Порошенко.

Крім того, в ході зустрічі "нормандської четвірки" сторони домовилися про створення Дорожньої карти.

"Коли ми говоримо про "дорожню карту", то вона передбачає і послідовність, і гарантії. Виконання безпеки умов, припинення вогню, виведення іноземних військ, дотримання режиму розведення військової техніки, забезпечення безперешкодного доступу представників ОБСЄ, звільнення заручників повинні передувати переходу до виконання політичної частини", - повідомив президент України.