ua en ru

Всеукраїнський форум представників місцевої влади за створення двопалатного парламенту в Україні

Всеукраїнський форум представників обласних та Севастопольської міської рад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим виступає за створення двопалатного парламенту в Україні.

Всеукраїнський форум представників обласних та Севастопольської міської рад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим виступає за створення двопалатного парламенту в Україні. Про це йдеться в заяві, прийнятій учасниками форуму у м. Ялта 12 лютого 2014 р., повідомляє прес-служба Верховної Ради АР Крим.

"Ми переконані, що проблеми державного будівництва в сучасній Україні не можуть бути ефективно вирішені без системної та активної участі регіонів України в особі їх повноважних представників. У першу чергу це стосується розробки нової Конституції, яка повинна встановити розумний баланс повноважень державної виконавчої влади та представницьких органів територіальних громад.

Ефективним механізмом прийняття збалансованих законодавчих актів міг би стати двопалатний парламент, одна з палат якого (державна палата) формувалася б політичними партіями на пропорційній основі, а друга (палата регіонів) - за мажоритарним принципом з представництвом від кожного регіону України. Така структура Верховної Ради з визначеними Конституцією повноваженнями кожної з палат найбільш ефективно, на наш погляд, вирішувала б проблеми розвитку України як цілісної держави з урахуванням історичних особливостей і сучасних проблем кожного регіону", - йдеться в заяві.