ua en ru

Тимчасові успіхи периферійних країн ЄС призводять до зростання держборгу, - Медведчук

Тимчасові успіхи периферійних країн Європейського союзу (ЄС) призводять до зростання державного боргу. Про це у своєму блозі пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Під час презентації звіту про прихований державний борг Польщі, підготовленому організацією "Форум суспільного розвитку" (ФОР), відомий польський економіст, один з авторів ринкових реформ у Польщі Лешек Бальцерович заявив, що Польща може повторити грецький "сценарій".

Бальцерович зазначив, що швидко зростаючий офіційний державний борг та ще більший прихований борг Польщі серйозно загрожують економіці країни: "В один момент приховане стає очевидним так само, як у Греції".

За оцінками ФОР, прихований держборг Польщі вже зараз перевищує 190% ВВП країни і становить майже 1 трлн дол.

При цьому була підрахована тільки частина прихованого боргу, оскільки врахувати майбутні виплати пенсій працівникам силових структур, а також спеціальні ренти представляється складним.

У 2010-2011 рр. держборг Польщі виріс на 11% і 10% відповідно. У минулому році він збільшився на 3%, а за перші сім місяців поточного року - на 5,5%.

"Тепер зрозумілий джерело "польського дива", яке так посилено рекламується в Україні польськими та вітчизняними євроінтеграторами. Втім, нічого нового для периферійних країн ЄС - тимчасові "успіхи" обертаються борговим зашморгом. Такий же сценарій готується і для України, де вже підраховують, скільки мільярдів євро перепаде країні після підписання Угоди про асоціацію з ЄС", - пише Медведчук.