ua en ru

ВР прийняла закон про індустріальні парки

Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, 22 березня, у другому читанні і як закон законопроект "Про індустріальні парки", який законодавчо закріплює поняття "індустріального парку" як однієї з форм залучення інвестицій в облаштування і освоєння земельних ділянок для здійснення промислової та іншої господарської діяльності. Даний документ № 8396 від 15.04.2011 р., ініційований фракціями НУ-НС, БЮТБ та ПР, підтримали 344 народних депутатів.

Відповідно до закону, створення та функціонування індустріальних парків на території України здійснюється на наступних принципах:
- Вільний доступ до інформації про можливості використання земель для створення індустріальних парків;
- Конкурентність у виборі приватної керуючої компанії індустріального парку на землях державної і комунальної власності;
- Рівність всіх учасників індустріального парку в здійсненні господарської діяльності на території індустріального парку;
- Гарантованості права власності на земельні ділянки на території індустріального парку;
- Державного стимулювання залучення інвестицій в індустріальні парки.

На земельних ділянках, які передані в оренду, індустріальні парки можуть створюватися за ініціативою орендарів після внесення відповідних змін до договору оренди земельної ділянки та прийняття орендодавцем рішення про узгодження концепції індустріального парку.

Земельна ділянка, на якій планується створення та функціонування індустріального парку, може розташовуватися в межах або за межами населених пунктів і повинна відповідати наступним вимогам:
відноситься до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення;
бути придатною для промислового використання з урахуванням умов і обмежень, встановлених відповідною містобудівною документацією;
площа земельної ділянки або сукупна площа суміжних земельних ділянок повинна складати не менше 15 гектарів і не більше 700 гектарів.

Джерелами фінансування облаштування території індустріального парку можуть бути кошти державного та місцевих бюджетів, виділені в порядку та обсягах, передбачених законодавством, кошти приватних інвесторів, у тому числі залучені моделі державно-приватного партнерства, залучені кошти, включаючи кредити банків та інших фінансово-кредитних установ, кошти з інших джерел, не заборонених законодавством.

Ініціаторами створення індустріальних парків можуть бути органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичні або фізичні особи, які мають право на створення індустріальних парків на землях державної, комунальної чи приватної.

Рішення про створення індустріального парку приймається ініціатором створення на основі затвердженої відповідно до вимог цього Закону концепції індустріального парку. Індустріальний парк створюється на термін не менше 30 років.

Нагадаємо, раніше, голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів заявив, що прийняття та імплементація відповідного закону є вирішальним фактором для приходу в Україну стратегічних інвесторів. Його реалізація сприятиме активізації інвестиційної діяльності та створить десятки тисяч нових робочих місць, насамперед у регіонах