ua en ru

Війська НАТО відпрацьовують захист країн Балтії від нападу Росії

Війська НАТО відпрацьовують захист країн Балтії від нападу Росії Фото: війська НАТО (flickr.com/nato)

Альянс відпрацював захист Сувалкского коридору від ймовірного вторгнення РФ

Війська Північноатлантичного Альянсу (НАТО) проводять перші широкомасштабні оборонні навчання на кордоні Польщі та Литви, відпрацьовуючи сценарій нападу Російської Федерації (РФ) на країни Балтії. Про це повідомляє "Голос Америки".

"Американські і британські війська проводять перші широкомасштабні оборонні навчання НАТО на кордоні Польщі та Литви, відпрацьовуючи сценарій, згідно з яким РФ може спробувати відрізати країни Балтії від решти західного альянсу", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, мова йде про захист вузького сухопутної проходу між Польщею і Литвою, який відомий як Сувалкськой коридор, становить 104 км в довжину і проходить через поля, ліси і пагорби. У разі захоплення цього відрізка Росією, Естонія, Латвія і Литва опиняться в ізоляції.

Так, протягом двох днів американські вертольоти і британські літаки брали участь у навчаннях, в яких також були задіяні польські, литовські і хорватські військові.

"Нам потрібно тренуватися, треба продемонструвати, що ми можемо підтримувати союзників, тримати цей коридор відкритим, підтримувати цей зв'язок", - заявив командувач силами США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес.

Представники НАТО очікують, що у вересні Москва у свою чергу проведе набагато більш масштабні навчання в Росії та Білорусі під кодовою назвою "Захід", в яких візьмуть участь 100 тис. військовослужбовців. Представники країн Балтії вважають, що в ході цих навчань Москва буде відпрацьовувати атаку на згаданий Сувалкський коридор.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Іран і Китай провели 18 червня 2017 року спільні військово-морські навчання поблизу стратегічно важливого Ормузської протоки в Перській затоці. Ці навчання пройшли на тлі підвищеної напруженості у відносинах між іранськими і американськими військовими в Перській затоці.