ua en ru

Питання зовнішньополітичного курсу України має вирішувати виключно український народ, - нардеп

Питання зовнішньополітичного курсу України має вирішувати виключно український народ, оскільки будь-яка інтеграція потягне за собою втрату державного суверенітету країни. Про це сказано у відкритому зверненні народного депутата від Партії регіонів Вадима Колесніченка.

«Ігнорування думки народу - єдиного джерела влади , є прямим і грубим порушенням понад 20 статей Конституції України, і, особливо, статті 5: носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами». Підміна волі народу в даному випадку може призвести до крайніх загострень в державі і суспільстві , а також ставить питання про легітимність влади», - підкреслив нардеп.

Він нагадав, що 20 серпня ц.р. зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до законодавства України» (щодо зовнішньополітичного курсу України) №3103, яким скасовуються положення Законів України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» та «Про основи національної безпеки України», що встановлюють єдиною і винятковою зовнішньополітичною метою Україна отримання членства в Європейському Союзі.

«За 20 днів, що минули від дати реєстрації законопроекту , я отримав більше 70 тис. підписів на підтримку законодавчої ініціативи і курсу на реалізацію принципу народного суверенітету . Разом з тим, обговорення питання продемонструвало необхідність внесення змін до ще більш ніж 200 нормативно-правових актів України , в які «повзучим способом» були внесені норми обов'язкової зовнішньополітичної інтеграції виключно тільки на Захід, і не знайшли відображення в законопроекті №3103. Також необхідно доопрацювати механізм реалізації законопроекту для попередження можливих спроб узурпації влади в майбутньому. Тому, ймовірно, необхідно відкликати законопроект для його суттєвого доопрацювання - щоб він давати не аморфні натяки, а пропонував ясні, зрозумілі і однозначні перспективи та способи реалізації державного суверенітету, волі народу і гарантії майбутнього незалежної, самостійної і демократичної України» , - зазначив депутат.

Він підкреслив, що парламентарії та провідні вчені Національної юридичної Академії ім. Я. Мудрого, Національного університету ім. Т.Шевченка, Одеської Національної Юридичної Академі , Національного університету «Києво-Могилянська Академія» та інших вузів також заявили про необхідність удосконалення норм законопроекту і запропонували внести системні зміни до законодавства, що регулює цю сферу.

«З цією метою найближчим часом буде створена конституційно-правова комісія з комплексного реформування всього масиву нормативно-правових актів, що стосуються визначення вектора зовнішньополітичної інтеграції України. До комісії увійдуть провідні українські вчені, що мають власну думку, депутати, громадські діячі та правознавці. Комісія відкрита для роботи всіх бажаючих і вітає конструктивні пропозиції щодо зміни українського законодавства. Головним її завданням стане якнайшвидша підготовка нового закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики , всього комплексу змін до нормативно-правових актів України, з метою винесення їх на всенародне обговорення та розгляд парламенту», - резюмував Колесніченко.

Нагадаємо, згідно з дослідженням , проведеним у травні 2013 р. Київським міжнародним інститутом соціології ( КМІС), 39,8 % українців виступають за вступ України до Митного союзу, 36% опитаних дотримуються думки, що краще укласти угоду про асоціацію з ЄС, 22% - не визначилися.

50% українців підтримують вступ до ЄС, 42% - виступають за створення єдиної держави з Російською Федерацією та Білоруссю, згідно з опитуванням дослідницької групи «Рейтинг» від марта 2013 р., за це 25 % опитаних підтримують об'єднання з РФ і Білоруссю з одночасним вступом в ЄС, 41 % вважають за доцільне підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а 38 % - підтримують приєднання до Митного союзу.

Соціологічне дослідження компанії Центру «Соціальний моніторинг» за травень 2013 продемонструвало, що 46 % українського народу підтримують вступ України до Митного союзу, 33% - підписання Угоди про асоціацію з ЄС, 20% - не визначилися.