ua en ru

Влада Молдови погодилася винести на референдум питання проведення президентських виборів

Влада Молдови погодилася винести на референдум питання проведення президентських виборів Фото: спікер парламенту Молдови Андріан Канду

Лідер соціалістів назвав згоду депутатів на проведення референдуму "першої поступкою уряду олігархів"

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що парламентська більшість не проти проведення референдуму з питання обрання президента, як того вимагає опозиція. Про це повідомляє видання Newsmaker.

Як наголошується, сьогодні, 29 січня 2016 року, Канду оприлюднив пропозиції щодо подолання політичної кризи, з якими мав намір прийти на зустріч з опозицією. Зокрема, одна з пропозицій стосується організації референдуму з питання зміни ст. 78 Конституції про обрання президента.

Так Канду заявив, що влада готова на одному із засідань весняно-літньої сесії парламенту проголосувати за проведення референдуму.

"Мені б хотілося поговорити з лідерами протестувальників. В останні дні я проаналізував їх вимоги, консультувався з юристами. Сьогодні ми можемо їм сказати, що ми згодні з організацією конституційного референдуму з питання обрання президента", - сказав Канду.

У свою чергу, лідер соціалістів Ігор Додон у Facebook назвав згоду депутатів на проведення референдуму "першою поступкою уряду олігархів".

"Так, це дуже мало... Необхідно продовжувати мирні протести і тиск, поки парламент не прийме рішення про дострокові вибори", - написав він.

Organizarea unui referendum constitutional - prima cedare din parte guvernarii oligarhice!Dar, aceasta este prea...

Опубликовано Dodon Igor 28 января 2016 г.

Разом з тим, повідомляється, що Канду заявив, що влада не може задовольнити одну з вимог лідерів протестувальників, що стосується звільнення "групи Петренко" з-під варти.

"Це вимога не стосується нас. Було б незаконно втручатися у правосуддя. Ми пропонуємо створити на парламентському рівні комісію, яка займеться моніторингом цієї справи, щоб припинити зловживання. Крім того, парламентською комісією з прав людини керує представник фракції Партії соціалістів. Вони можуть контролювати цей випадок і втручатися для запобігання порушень", - зазначив він.

Відзначається, що лідер партії "Наш дім - Молдова" Григорій Петренко і шестеро його соратників були затримані 6 вересня в ході акції протесту біля Генпрокуратури, після того як між силовиками і учасниками акції протесту сталася бійка. Зараз "група Петренко" знаходиться під арештом за звинуваченням в організації масових заворушень (ст. 285 Кримінального кодексу РМ). Їм загрожує позбавлення волі на строк до восьми років.

Зазначимо, сьогодні опозиція Молдови проводить у Кишиневі Громадянський форум, на який запрошені, зокрема, і представники влади.

Нагадаємо, в минулу неділю в Молдові проходив антиурядовий мітинг у Кишиневі. Активісти ухвалили резолюцію з вимогами до влади. Зокрема, вони вимагають створення законодавчих передумов для обрання глави держави всім народом, а також негайного звільнення політичних в'язнів, включаючи "групу Петренко". На виконання своїх вимог учасники протесту в Молдові дали владі час до вечора четверга, 28 січня. У разі невиконання вимог, протестанти мають намір перекрити національні траси, а також вокзал і аеропорт Кишинева.