ua en ru

Протестувальники Молдови вимагають відставки "незаконного керівництва"

Протестувальники Молдови вимагають відставки "незаконного керівництва" Фото: лідер соціалістів Ігор Додон

На мітингу в Кишиневі прийняли резолюцію

В ході антиурядового мітингу, який пройшов сьогодні в Кишиневі, активісти ухвалили резолюцію з вимогою відставки "незаконного керівництва". Про це йдеться в тексті резолюції, повідомляє Раn.md.

"Громадяни постійно протестують після виборів 2014 року, особливо, після того, як дізналися про грабіж століття, крадіжку мільярда доларів. Кишинів є сценою небачених в історії держави протестів, однак вони ігноруються злочинної і нелегітимною владою, яка безсоромно продовжує процес експлуатації захопленої держави", - йдеться в тексті документа.

Згідно з текстом резолюції, єдиним порятунком демократії і самого існування держави Республіка Молдова є заміна у повному складі нинішнього політичного класу шляхом дострокових виборів, організованих в демократичних умовах урядом, який користується народною довірою, під моніторингом ООН і міжнародних інститутів.

"Вимагаємо відставки незаконного керівництва і звільнення від захвату установ, покликаних забезпечити проведення вільних виборів: Центральної виборчої комісії, Координаційної ради по телебаченню і радіо, Громадської компанії "Телерадіо-Молдова", Генеральної прокуратури, Національного центру з боротьби з корупцією, Служби інформації і безпеки, Національного банку, Вищої судової палати, а також розпуску парламенту і призначення дати дострокових виборів не пізніше квітня 2016 року", - йдеться в тексті резолюції.

Крім того, активісти вимагають створення законодавчих передумов для обрання глави держави всім народом. Так, з метою забезпечення виконання вимог засновується Рада національного порятунку, з можливістю кооптирования непідкупних осіб.

"Вимагаємо припинити переслідування тих, хто чинить опір беззаконню олігархів шляхом підтримки незалежної преси, громадянського суспільства або мирних протестів, як і негайного звільнення політичних в'язнів, включаючи групу Петренко", - йдеться в документі.

Крім того, активісти вимагають реєстрації в терміновому режимі партії "Громадянська платформа "Гідність і правда", а також відставки міністра внутрішніх справ Олександру Жиздана, як "представника кримінальної олігархії", як і начальника Генерального інспекторату поліції Георге Кавкалюка, за жорстокість, з якою вони атакували мирних протестувальників під час таємного затвердження "незаконного уряду Філіпа-Плахотнюка", і за "неприпустиму образу", нанесена народу Молдови, який вони назвали "зборищем".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лідери опозиції заявили, що дають владі час до вечора четверга для відповіді на їхні вимоги. Якщо їм скажуть ні, то в неділю активісти знову вийдуть на мітинг.