ua en ru

У Вінниці засудили на 2 роки лікаря швидкої через неправильний діагноз пацієнту

У Вінниці засудили на 2 роки лікаря швидкої через неправильний діагноз пацієнту Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Лікар встановив пацієнту неправильний діагноз, через що той помер

Лікарю швидкої медичної допомоги у Вінниці присудили два роки позбавлення волі після того, як він встановив невірний діагноз пацієнту, що призвело до його смерті. Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Вінницького міського суду Вінницької області.

Засідання суду відбулось 2 жовтня 2018 року, під час якого 60-річного лікаря швидкої визнав винним у тому, що він невірно встановив діагноз хворому та не в повному обсязі провів догоспітальне обстеження. У результаті пацієнт помер.

Також суд ухвалив стягнути з обвинуваченого моральну шкоду в розмірі 100 тис. гривень на користь потерпілої - матері померлого.

Під час судового розгляду було зазначено, що інцидент стався ввечері 3 грудня 2015 року. Чоловіку стало погано - він відчув біль у грудях та серці, до нього викликали швидку. Прибувши до хворого, лікар оглянув його та провів кардіологічне обстеження, за результатами якого не оцінив важкість стану чоловіка.

"Тобто, медичний працівник невірно встановив діагноз хворому - "Нейроциркуляторна дистонія по змішаному типу (наслідок алкогольної інтоксикації)", що унеможливило вибір потрібної тактики лікування, в результаті чого, хворого на серцево-судинне захворювання вчасно не госпіталізували. Наступного дня стан чоловіка погіршився і він помер. Згідно висновку експерта, на момент проведення обстеження у чоловіка була одна із стадій інфаркту міокарда", - зазначили в суді.

Лікар у ході засідання суду своєї вини не визнав. Однак його вину повністю підтверджено після показання потерпілих, свідків, спеціалістів. Також дані свідків підтвердили висновки експертиз.

Ухвалюючи рішення, суд взяв до уваги значний досвід лікаря та дійшов висновку, що в даному випадку медичний працівник недбало виконав свої професійні обов’язки. Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Нагадаємо, за даними МОЗ у рамках медичної реформи вже понад 18 млн громадян України обрали своїх сімейних лікарів.