ua en ru

"Відродження" ініціює посилення держзахисту ліквідаторів і постраждалих від вибуху на ЧАЕС

"Відродження" ініціює посилення держзахисту ліквідаторів і постраждалих від вибуху на ЧАЕС Фото: Володимир Пилипенко

Нардепи групи "Партія "Відродження" внесли на розгляд Ради відповідний законопроект

Народні депутати групи "Партія "Відродження" внесли на розгляд Верховної ради законопроект №6292, спрямований на відновлення соціальних гарантій для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це повідомив перший заступник голови "Партія "Відродження" Володимир Пилипенко, йдеться в повідомленні на сайті політсили.

У партії зазначають, що метою законодавчої ініціативи є повернення ліквідаторам та постраждалим втрачених соціальних гарантій. Зокрема, збільшити розмір пенсійного забезпечення та медичного обслуговування.

"Одна з найбільш важливих норм – це скасувати обмеження максимального розміру пенсії для громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Сьогодні вона не може перевищувати 10 тисяч 740 гривень", – сказав Пилипенко.

Крім того, законопроектом пропонується збільшити розмір допомоги для ліквідаторів та постраждалих на оздоровлення та на компенсацію вартості продуктів.

Пилипенко повідомив, що законопроектом вперше буде зафіксовано норму про недопущення порушення конституційних і звуження прав громадян, потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС. Відповідальність за невиконання обов'язків будуть нести органи державної влади та місцевого самоврядування.

"За період з 1991 по 2017-й рік система соціального захисту чорнобильців змінювалася більше 50 разів, як наслідок – чинне законодавство не може ефективно підтримувати постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС і вимагає глобальної реформи. Можна сказати, що законопроектом "Відродження" буде передбачена найбільш системна реформа законодавства, що стосується чорнобильців, за останні роки", – зазначив Пилипенко.

У політсилі підкреслили, що запропоновані депутатською групою зміни торкнуться 1,9 мільйона українців, які за своїм статусом є ліквідаторами та постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них – понад 108 тисяч інвалідів і понад 418 тисяч постраждалих дітей.

Нагадаємо, що раніше Кабінет міністрів України удвічі збільшив суму, розраховану на відшкодування витрат на лікування, ліки і протези для постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Сума була збільшена до 6 млн гривень, про що свідчить відповідна постанова уряду №218.