ua en ru

Великобританія і Німеччина закликали Сербію до компромісів і співпраці з Косово

Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле і його британський колега по посаді Вільям Хейг висловили глибоку стурбованість міжетнічними зіткненнями, що сталися на кордоні Сербії і Косово. "Ми засуджуємо будь-яке застосування насильства", - заявили обидва міністри у четвер, 28 липня, в Берліні, передає Deutsche Welle.

За словами Вестервелле і Хейга, в конфлікті з Косово Белграду слід зробити ставку на компроміси і співпрацю. Зокрема, вони вимагали від влади Сербії досягти з Косово взаєморозуміння в питаннях про енергопостачання, телекомунікації, а також про визнання дипломів про вищу освіту. Крім того, сторони повинні залагодити митні розбіжності, з яких і почався останній конфлікт.

"Спосіб вирішення проблем між сусідніми державами - це один з вирішальних критеріїв для перспективи членства в ЄС", - цитує видання заяву глав зовнішньополітичних відомств ФРН і Великобританії. Влада Сербії сподівається, що в найближчі кілька місяців їх країна отримає офіційний статус кандидата на вступ у Євросоюз.

Тим часом загони міжнародних сил KFOR взяли під контроль контрольно-пропускні пункти Яриньє і Брняк на кордоні Сербії і Косова, повідомляє агентство AFP з посиланням на командування місії. Через обидва КПП в даний час можуть проїхати лише легкові автомобілі, які належать приватним особам. Солдати KFOR обшукують всі машини, які перетинають кордон, перевіряючи, чи не перебувають у них зброя і заборонені до перевезення товари.

Конфлікт почався з того, що влада Косова 20 липня оголосила ембарго на ввезення товарів з Сербії. Незважаючи на це, імпорт сербських товарів безперешкодно тривав через два прикордонні пункти на півночі Косово - Брняк і Яриньє, де проживають в основному етнічні серби. Прем'єр-міністр Косова Хашим Тачі 25 липня розпорядився взяти під контроль обидва КПП, відповідальність за які лежить на загонах місії EULEX.

27 липня понад 200 сербів напали на КПП Яриньє і підпалили його. Митники і прикордонники були змушені шукати укриття на розташованій поблизу базі сил KFOR. До місця події були перекинуті посилені загони міжнародного військового контингенту, яким довелося застосувати сльозогінний газ. У відповідь по натівським миротворцям був відкритий вогонь.