ua en ru

В Японії фондові торги 19 лютого завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,52%

Фондові торги в Японії 19 лютого завершилися зниженням індексу Nikkei, який відступив з максимальних значень за останні два з половиною тижні, досягнутих напередодні.

Фондові торги в Японії 19 лютого завершилися зниженням індексу Nikkei, який відступив з максимальних значень за останні два з половиною тижні, досягнутих напередодні. Причиною зниження стало бажання інвесторів зафіксувати прибуток по паперів фінансового сектора і компаній-екпортерів у зв'язку з паузою в послабленні ієни.

Певне занепокоєння гравців на японському ринку викликає запланована на сьогодні публікація протоколів останнього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США. За підсумками зазначеного засідання було прийнято рішення про чергове, другому за рахунком, скорочення програми QE3. Публікація, запланована на 19 лютого, як сподіваються інвестори, проллє світло на подальшу політику ФРС з питань QE3.

Напередодні також пройшло засідання Банку Японії, за підсумками якого японський регулятор гарантував продовження програми "кількісного пом'якшення" та збільшення її обсягів до рівня 60-70 трлн ієн (590-690 млрд дол.) щорічно. Більш того, деякі інші стимулюючі програми були збільшені в об'ємі, а їх термін дії продовжено додатково на один рік. Наприклад, програма пільгового кредитування банків - всього під 0,1% - для стимулювання приватних позичальників була збільшена практично вдвічі - до 7 трлн ієн (68,4 млрд дол.).

Тим не менш, папери компаній фінансового сектора, виросли в ціні напередодні на тлі заяв японського Центробанку, сьогодні дешевшають. Так, котирування Mitsubishi UFJ Financial Group і Sumitomo Mitsui Financial Group знизилися на 0,8%, а акції Mizuho Financial Group подешевшали на 0,9%.

"Інвестори вистоюють свої інвестиційні стратегії або на підставі макроекономічних даних США, або виходячи з очікування, що японський банківський регулятор продовжить пом'якшення", - говорить Норихиро Фуджито - старший інвестиційний стратег банку Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Ринок дуже сильно залежить від рішень Банку Японії. Нам потрібна якась вагома причина, яка може забезпечити його зростання. Це може бути, наприклад, конкретний план зростання від нашого лідера", - зазначає він. Слова Фуджито відносяться, зокрема, до розчарування ринку в червні 2013 р., коли прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе представив недостатньо докладний план по відновленню економіки країни. "Якщо він не наповнить свій план утриманням до кінця фінансового року (кінець березня), це буде дуже сумно", - додає аналітик.

Традиційно незначне зміцнення японської національної валюти проти долара призвело до того, що збитковими виявляються японські експортери. Папери виробників техніки Sony Corp. та Panasonic Corp. знижуються в ціні на 1,8% та на 2,4%, відповідно, котирування автовиробників: Toyota Motor - на 0,4%, Honda Motor - на 1,8%, а Nissan Motor - на 0,5%.

Суперечить загальному тренду динаміка котирувань виробника фототехніки - компанії Canon: її папери дорожчають на 2%, після того як компанія озвучила плани про buy back 18 млн своїх акцій на суму в 50 млрд ієн, що являє собою 1,6% знаходяться у вільному обігу цінних паперів компанії.

За підсумками торгів 19 лютого 2014 р. індекс Nikkei знизився на 76,71 пункту (-0,52%) і склав 14766,53 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу 18 лютого 2014 р. на 0,2 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,19 ієни/дол.