ua en ru

У ВР планують перерозподілити повноваження між двома парламентськими комітетами, - джерело

До Верховної Ради в найближчі дні буде внесено проект постанови про перерозподіл повноважень між двома парламентськими комітетами: з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та з питань правосуддя. Про це повідомляють джерела видання "Комерсант-Україна".

За інформацією джерела видання у ВР, це робиться для того, щоб передати Кримінально-процесуальний кодекс з комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, очолюваного депутатом фракції "БЮТ-Батьківщина" Віктором Швецем до комітету з питань правосуддя, головою якого є депутат фракції Партії регіонів Сергій Ківалов.
За інформацією видання, підготовка проекту КПК перейшла у завершальну стадію - готовий попередній текст, в який внесли свої поправки керівники правоохоронних структур. Згідно з процедурою до винесення проекту на голосування його повинні розглянути два профільних комітети, очолювані В.Швецем і С.Ківаловим, і рекомендувати депутатам прийняти або відхилити його. Слід зазначити, що поки що з документом ознайомилися лише члени комітету з питань правосуддя.
Суть перерозподілу повноважень, як стверджують джерела, полягає в тому, що комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності буде позбавлений можливості розглядати питання в сферах кримінального та кримінально-процесуального законодавства - вони перейдуть у відання комітету з питань правосуддя.
В.Швець підтвердив виданню, що знає про наміри перерозподілити повноваження. "Вони (розробники КПК) точно знають, що ми цей варіант кодексу не схвалимо, тому шляхом інтриг і маніпуляцій хочуть відсторонити профільний комітет від розгляду цього питання", - сказав В.Швець. На його думку, це робиться для того, щоб новий КПК був прийнятий максимально швидко і без дискусій. "У членів нашого комітету є досвід, знання і свої уявлення про те, якою має бути правоохоронна система. Наприклад, зараз намагаються фактично ліквідувати досудове слідство, а це ж як раз предмет дискусій... Захопивши судову систему, тепер вони хочуть підпорядкувати їй все", - зазначив В.Швець.
Водночас у комітеті з питань правосуддя поки нічого не відомо про плани наділити його новими повноваженнями. При цьому перший заступник глави комітету, народний депутат від фракції "Наша Україна-Народна самооборона" Юрій Кармазін розповів виданню, що ще 11 квітня отримав лист радника Президента-керівника головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрія Портнова із пропозицією у 20-денний термін внести пропозиції до неофіційного тексту КПК, прийнятому робочою групою. "Не знаю, чия це була ініціатива. Можливо, А.Портнов звернувся до нас, тому що раніше був членом нашого комітету... Вважаю, було б правильно, якби КПК розглядав і наш комітет, і комітет В.Швеця, а в ідеалі - ще й комітети по боротьбі з оргзлочинністю та з питань правової політики ", - сказав Ю.Кармазін.