ua en ru

У центральному регіоні України в 2011 р. порушено 70 кримінальних справ щодо військовослужбовців за фактами насильства

Шляхи поглиблення взаємодії органів військової прокуратури центрального регіону України із громадськими інституціями обговорювалися під час робочої наради, що відбулася під головуванням військового прокурора регіону Миколи Голомші. Про це повідомляє прес-служба військової прокуратури центрального регіону України.

До участі було запрошено, зокрема, голову правління міжнародної громадської організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян України", члена Комісії з питань попередження катувань Едуарда Багірова. "Позастатутні взаємини або, інакше кажучи, "дідівщина" - це прояв катувань, і ми маємо спільно працювати над викоріненням цього ганебного явища у військових формуваннях нашої країни", - наголосив Багіров.

У свою чергу Голомша повідомив, що внаслідок активізації зусиль прокуратури торік у регіоні у сфері додержання законодавства про збереження життя та здоров'я військовослужбовців порушено 70 кримінальних справ (59 - 2010 року). З них 65 справ щодо позастатутних взаємовідносин та застосування насильства до підлеглих. Окрім цього, командуванням розглянуто із вжиттям заходів 257 відповідних приписів і подань військових прокурорів регіону. До відповідальності притягнуто майже 600 посадових осіб.

Значна частина справ порушена стосовно осіб офіцерського складу. Так, військовою прокуратурою Київського гарнізону розслідується кримінальна справа стосовно командира військової частини ЗСУ за ч. 2 ст. 424 КК України, який застосовував насильство у вигляді побиття кийком до військовослужбовців строкової служби.

"Це ганебно і неприпустимо, бо дисципліна - це душа армії. Але підтримувати її потрібно законними, статутними методами, а не кийками", - зазначив Голомша. Він запевнив, що протидія позастатутним відносинам посилюватиметься і цього року.

За результатами робочої наради було намічено низку профілактичних заходів.

Нагадаємо, міністр оборони Михайло Єжель заявив, що українське військо за п'ять років буде скорочене на 15-20%.