ua en ru

Наступного року ціни на нафту визначатимуть макроекономічні та геополітичні фактори, - експерти

Найбільше на ціни на нафту наступного року впливатиме економічна ситуація в світі, вважають експерти. На перший план виходить рецесія, що насувається на Європу, що споживає п'яту частину нафти в світі.

«Країни ЄС чекає неминуче зіткнення між зростом витрат, що не покриваються бюджетом і потребою у дешевих запозиченнях на фінансових ринках», - вважає директор з глобальних ринків і ринкової інформації Platts Хорхе Монтепеке. У результаті, зазначає він, економіка європейських країн істотно сповільниться, що позначиться на споживанні нафти.

За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), попит на нафту в європейських країнах в 2012 році скоротиться на 1,2% і складе 14,8 млн бар. на добу. При цьому загальне споживання нафти в світі зросте, але не так значно, як очікувалося раніше. У грудні МЕА знову знизило прогноз світового попиту на нафту: цього року він збільшиться лише на 1,4% і досягне 90,3 млн бар. на добу (основне зростання споживання припаде на Азію - там попит зросте на 4,3% і досягне 21 млн бар. в добу). Таким чином, ціни на нафту будуть залежати від співвідношення зростання економіки в країнах, що розвиваються і стагнації в Європі та США, вважає аналітик UniCredit Securities Артем Кончин.

На нафтові ціни впливатиме і політична стабільність в основних нафтовидобувних регіонах, зокрема на Близькому Сході, продовжує аналітик Газпромбанку Олександр Назаров. У році, що минає, геополітичний фактор розвернувся на повну силу: в січні заворушення в Єгипті призвели до того, що нафту вперше за посткризовий період пробила позначку 100 дол/бар., а слідом за цим нафтовий ринок потрясла громадянська війна в Лівії, на тлі якої ціни злетіли до 120 дол./бар. У другому півріччі вплив геополітичних факторів ослаб, проте не можна виключати, що подібне не повториться в майбутньому. Політична нестабільність зараз сильна, зокрема, в Сирії та Ємені. Восени минулого року ЄС вже ввів ембарго на експорт нафти з Сирії, що змусило країну скоротити видобуток з 380 тис. бар. до 250 тис. бар. на добу, зазначає The Financial Times.

Важливим фактором залишаються і валютні курси: зміцнення долара буде рухати нафтові котирування вниз, і навпаки, зазначає аналітик "Трійки Діалог» Валерій Нестеров. Крім того, завжди можуть втрутитися несподівані фактори - природні катастрофи або соціальні потрясіння, що нададуть підтримку нафтовим цінам, додає аналітик.

В цілому ж котирування «чорного золота» в новому році, судячи з усього, знизяться. Однак мало хто з експертів вважає, що вони опустяться нижче 95 дол./бар.