ua en ru

В Раді почався телеміст з Європейським парламентом

У Верховній Раді України почалася відеоконференція з Європейським парламентом

У Верховній Раді України почалася відеоконференція з Європейським парламентом, під час якої відбудеться ратифікація угоди про асоціацію України та ЄС.

Як заявив голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, оголошуючи про розгляд ратифікації угоди про асоціацію в українському парламенті, УА з ЄС є першим кроком до всебічного реформування країни.

"Україна та її народ заслужили, в тому числі кров'ю людей.... мирного життя в спільному європейському домі. Вперше в історії нашого континенту мільйони людей повстали на боротьбу з готовністю пожертвувати саме життя за мрію європейської єдності, за право жити у європейській спільноті, що проголошує головними цінностями особистість, верховенство права, демократії, мир та стабільність. Саме це право українці зі зброєю в руках захищають від кремлівських агресорів на сході країни", - зазначив Турчинов.

У свою чергу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи у верховній раді України, заявив, що голосування за ратифікацію Угоди з ЄС є цивілізаційним вибором України.

"Під цією угодою стоїть перш за все підпис всієї України. Прикро, що ця Угода скріплена кров'ю. Але такий вибір, така боротьба і така плата за свободу, за демократію і незалежність", - заявив Яценюк.

Він підкреслив, що ратифікації УА з ЄС - це тільки перший крок на великому європейському шляху.

"Відповідальність чинної Верховної Ради, нової Верховної Ради, Уряду і Президента і політичної еліти, яка повинна бути обрана українським народом, - за реалізацію прагнень і волі багатомільйонної європейської української держави. Тепер від нас чекають не підписів і переможних реляцій, а конкретних дій і результатів. Тому вперед - до реалізації угоди і до перемоги демократії, свободи і України", - заявив Яценюк.

Потім слово взяв президент Європейського парламенту Мартін Шульц.

"Європейський парламент завжди захищав територіальну цілісність і суверенітет України і продовжить це робити. Ми будемо це робити для того, щоб мрії українців, мрії, за які люди боролися на Майдані стали реальністю", - сказав Шульц.

Він висловив упевненість у тому, що настане день, коли в Україні будуть постійно дотримуватися права людини.

"День, коли це стане реальністю, стане днем, коли обіцянки, надані на Майдані, стануть реальністю. Ми тут в Європарламенті підтримаємо мрії людей у досягненні мрії Майдану", - сказав президент Європарламенту.

Нагадаємо, на засіданні Ради присутні Президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та члени уряду.

Нардепи сьогодні планують прийняти законопроект № 0098 про ратифікації угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Це буде відбуватися в режимі відеоконференції.