ua en ru

У МВС відмовилися коментувати факт використання силовиками сльозоточивого газу "Кобра 1-Н"

Сергій Бурлаков не дав однозначної відповіді щодо використання силовиками в ніч з 19 на 20 січня на вул. Грушевського проти мітингувальників сльозоточивого газу "Кобра 1-Н"

Начальник департаменту зв'язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України (МВС) Сергій Бурлаков не дав РБК-Україна однозначної відповіді щодо використання силовиками в ніч з 19 на 20 січня на вул. Грушевського проти мітингувальників сльозоточивого газу "Кобра 1-Н".

"Яка різниця, який використовувася газ? А ви знаєте, який газ використовували мітингувальники проти правоохоронців?", - заявив Бурлаков.

Відповідно до заяв очевидців, підрозділи МВС використовували сльозоточивий газ "Кобра 1-Н", який складається на озброєнні спецпідрозділів "Беркут".

Подразнюючу речовина алгоген (дибензоксазепин) є найбільш потужною з описаних в літературі отруйних речовин несмертельної дії, але найбільш безпечним з відомих дратівливих речовин, з 70 х років стоїть на озброєнні армії і поліції США, Великобританії та інших країн. Викликає позбавлення боєздатності за рахунок сильного роздратування очей, носоглотки, шкіри.

Наприклад, при попаданні незначних кількостей речовини в очі тут же виникає сильне сльозотеча, біль і спазм очних м'язів. Протягом 10-15 хвилин правопорушник не може відкрити очі. Біль і раптово настала безпорадність викликають стан паніки, з'являється страх назавжди осліпнути, втрачається орієнтація.

Крім цього, через 10-15 хвилин повертається здатність відкрити очі, однак хвиля сліз заважає бачити навколишні предмети. Ще через 10-15 хвилин всі симптоми проходять, не вимагаючи лікарського втручання.

Так, смертельно небезпечна концентрація алгогена становить 350000 мг/м3, тобто в сімдесят тисяч разів перевищує концентрацію, реально створювану для поразки супротивника.

Також, алгоген не викликає важковиліковних ушкоджень слизових оболонок ока (ХАФ) і не має тератогенні властивості (CS).

Крім того, алгоген не руйнується водою, тому може застосовуватися при масових заворушеннях у складі водних і пінних рецептур. Застосування неводних розчинників для цих цілей неможливо, у зв'язку з їхньою токсичністю або пожежонебезпекою.

Варто відзначити, що алгоген стійкий до нагрівання, тому може ефективно розпорошуватися за допомогою микровзрыва або спалювання піротехнічної суміші. Він мало леткий, тому не створює дратівної запаху в місцях зберігання спецзасобів. Дозволений до застосування населенням (розпорядження КМУ № 352 р від 28.06.1997г.) і органами охорони правопорядку (постанова КМУ № 829 від 4.08.1997г.)